mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Att förverkliga en dröm

13-11-25

Alla har väl drömmar om stort och smått, men ofta låter vi det av olika skäl stanna vid drömmar.


Arkivbild

Men i Ljusnarsberg finns en grupp om sex unga tjejer som gått lite längre.
I samband med sommarlovsentreprenörerna 2013 satte de dels upp som mål att själva göra en resa till London och att under sommaren tjäna in de pengar, som de behövde genom att bland annat utföra trädgårdsarbete, barn- och husdjurspassning, loppis mm. Det målet har de redan förverkligat men de satte också upp ett mera långsiktigt mål för att kunna låta någon annan förverkliga sin dröm.



För att få fram ekonomiska medel för att förverkliga någons dröm har de egenhändigt producerat en barnbok, som nu föreligger i en första upplaga på drygt 100 exemplar, men om åtgången blir stor, kan det bli fråga om det dubbla antalet.



Kopparbergar'n har träffat tre av tjejerna igen och de berättar för oss om boken och arbetet med att framställa den.

Matilda berättar:
- Vi är 6 tjejer på 16 år vid namn: Hanna Martinsson, Matilda Eriksson, Stephanie Stjärnlöv, Jvan Murad, Matilda Råstock Ekmark och Sabina Sundberg som tillsammans skrivit en barnbok, boken är indelad I 6 olika kapitel där en superhjälte lyfter fram ett viktigt budskap, genom de olika kapitlen. Vi har själva skrivit, illustrerat och bundit boken. Vi hoppas att kunna lära barn något med hjälp av boken, men vill samtidigt att de ska tycka om de olika berättelserna i den. Boken är grön, sidorna och framsidan är tryckta på ekologiskt papper. Genom att köpa boken stödjer läsarna även ett projekt som lär ungdomar socialt entreprenörskap, vilket på sikt förhindrar ungdomsarbetslöshet och utanförskap.

- Var och en av oss har skrivit och illustrerat var sitt kapitel, säger Sabina. Sen skulle allt skannas och storleksanpassas i datorn och sen skrivas ut på kraftigt ekologiskt papper.

- Det blev en del spill om inte utskriften blev riktigt bra och sorteringsarbetet var svårt, fyller Jvan i. När allt var klart så långt, skulle varje bok hålas och sen bindas med en spiral, så att det blir lätt att bläddra.

- Det tog mycket tid också fortsätter Sabina. En dag, när vi var tre som arbetade i fyra timmar gjorde vi 29 böcker klara. Men det har varit roligt och vi har lärt oss mycket.

- Att ta eget ansvar, att allas insatser har betydelse till exempel, och man vågar mycket mer, tycker Jvan.

- Nu hoppas vi bara att vår bok blir såld, säger Matilda. Vi har skrivit den med sikte på yngre barn, men alla kan läsa den! Ett par förskolor har hört av sig, och biblioteket, men det finns några exemplar kvar än.
Det är ju en väldigt lämplig julklapp till barn eller barnbarn, och den kostar bara 69 kronor!
Vill man beställa en bok, eller gärna flera, så kan man mejla till deltagare@pifbase.se. Eller så kan man ringa någon av våra projektledare Karin Wouda 073 827 54 00 eller Fredrik Wouda 070 269 38 50.

 

mm mm