mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Bogland ställer ut

13-11-02

Anders Bogland är kolardrängen som blev uppfinnare och fotograf, och som skapat konst av pappspik och gamla golvplankor. Just nu visar han några av sina verk på Galleri Blå Soffan med Vernissage lördag den 2 november. Kopparbergar'n har varit där och fått en förhandstitt på utställningen och pratat med Anders.

Anders Bogland har hunnit fylla 88 år, och sjukdom har tvingat honom att ta till permobilen för att förflytta sig, men humöret är det inget fel på, och inte minnet heller. Han berättar gärna om sitt långa och omväxlande liv och om små episoder, som inneburit att framtiden ändrat riktning.

Som ung kolardräng råkade han ut för en olycka som skadade vänsterhanden på ett sätt som gjorde att läkaren avrådde från vidare skogs- och kolararbete. Anders Bogland sadlade då om och blev tandtekniker åt en tandläkare i Kopparberg och det var under den tiden som han upptäckte att den slipmaskin som var ett viktigt verktyg vid bearbetning av tandproteser mm, kunde användas till att slipa bilder på glas. Glasen finns kvar och några är med på utställningen.

Men så inträffade en annan brytpunkt i Anders liv.
En översvämning i avloppssystemet innebar att hela verkstaden, som låg i källarplanet, fylldes med slaskvatten och avföring från andra fastigheter. Saneringsarbetet blev omfattande, och såväl slipmaskinen som annan utrustning forslades bort av firman som utförde saneringen.



Senare uppfann Anders Bogland en annan sorts slipmaskin, med vilken man kan skapa otroligt komplicerade former i trä, stål eller andra material och många exempel på sådana arbeten kan beskådas på utställningen.

Under en tid jobbade Anders i Karlstad, nu bland annat som fotograf, och under den tiden var han med om ytterligare en till synes liten händelse som ledde till förändring. Under en eldsvåda, då han fotograferade åskådarnas reaktioner, råkade den pyroman, som anlagt branden, att fastna på bilden.
Bildbeviset, som ledde till att pyromanen kunde gripas, publicerades bland annat i DN, vilket i sin tur ledde till att Anders Bogland under en lång följd av år arbetade för rikstidningen.

I Kopparberg öppnade Bogland Fotoateljé. Det var på den tiden som man fortfarande laddade kameran med film, som sedan framkallades i mörkrum. 

Under mörkrumsarbetet förbrukades mycket silverhaltigt material, och Anders Bogland funderade ut en process för att återvinna silvret ur de förbrukade vätskorna. Över 14 kilo rent silver tog han tillvara på, och skapade av detta smycken och annat.



Vid renoveringsarbete i det egna huset fick Anders inspiration till de verk som skapats av gamla golvplankor och massor av spik. Ett antal gamla spikar under tapeten såg ut att bilda ett mönster och när de gamla slitna golvplankorna skulle bytas ut, såg han möjligheter till en ny konstform.
Som en slags reliefer av stål bildar de tusentals spikhuvudena naturtrogna avbildningar av framför allt vilda djur, men också tama sådana och till och med en viking.

Eftersom Anders Bogland i mer än trettio år gjort sig känd som fotograf i Kopparberg, finns det naturligtvis också en del fotografier med på utställningen, men de är inte huvudtemat den här gången.

Alla ni, som vill se ett urval av de verk som sprungit ur en mångsysslares tankar och händer under mer än ett halvt sekel – gå och se Anders Boglands utställning på Galleri Blå Soffan.
Tid 2:a – 16:e november, lördagar och söndagar 13:00 – 16:00 och onsdagar 17:00 – 18:30.

 

mm mm