HEM
Kalender
Händelser i vårt område
Gästbok!
|
mmm |
mm
Berättarkväll på Stora Gården
13-11-08
Under onsdagens berättarkväll på Stora Gården fick publiken stifta bekantskap med Gruvfrun eller Gruvmaja som hon ibland kallades, och annat oknytt som skogsrået.
Både gruvfrun och rået mötte besökarna redan i entréhallen där den senare, i Agneta Walls skepnad sålde gamla gruvkartor som hon skannat och sammansatt till ett nytt liv. Ett tidskrävande men roligt arbete enligt henne själv. Men gruvfrun va uan tvekan den som med modernt språkbruk ”ägde” kvällen.
En kväll i mörka november var en perfekt tidpunkt och platsen, stora salen i en gammal bergsmansgård kunde inte varit bättre vald. Publiken satt bokstavligen talat trollbunden då Annikki Pettersson bjöd på en dramatisk och inlevelsefull tolkning av de forskningsresultat som Anita Winnhed sammanställt angående sägner och myter om gruvfrun. Många av dessa berörde namngivna personer och platser i vår närhet även om de tidsmässigt sett är avlägsna i dag.
Gruvfrun, i Annikkis gestalt, tog oss med på en resa genom ner genom århundradena till den tid, då människan var en liten och bräcklig varelse i en värld fylld av okända krafter. Många av dessa var ondskefulla, och blev de misshagade kunde de straffa hårt, ja till och med med döden.
Det gällde därför att som människa vara vaksam och försöka tolka skeenden omkring sig.
Ett obekant ljud, kanske kunde det till och med tolkas som en röst, kunde vara en varning, en hastig rörelse, uppfattad i ögonvrån var kanske orsakad av något naturväsen, och tiggaren som bad om en bit bröd kunde vara en trollgubbe eller till och med självaste gruvfrun.
Många människor var fattiga, men bar hela tiden inom sig en längtan efter rikedom och makt, och här i Bergslagen var det malmen i berget som kunde förverkliga den drömmen. Men gruvfrun vakade över varenda malmkropp och det var hon som bestämde om vem som skulle få göra en upptäckt, och vem som skulle få utnyttja den.
Det finns många sägner som handlar om just detta, den ena mer dramatisk än den andra, om sagolika fynd som sedan inte kunde återfinnas, om plötsligt igenstörtade gruvor och om lydnad och respekt. Gruvfrun varnade ofta för en annalkande olycka och den som visade henne respekt genom att lita på hennes varning hann sätta sig i säkerhet, men den som nonchalerade henne riskerade att omgående krossas under berget.
Allt detta och mycket mer återfinns i de gamla skrifter som Anita Winnhed studerat och genom Anniki Petterssons livfulla agerande kom legenderna till liv inför våra ögon denna novemberkväll.
De har båda lagt ner otroligt mycket arbete för att kunna ge publiken denna unika föreställning och det vore verkligen synd om inte fler kunde få chansen att se och höra detta mycket intressanta skådespel.
Efter föreställningen serverades fika i smårummen intill, då publiken hade tillfälle att prata vidare med varandra om sagor legender och allt annat.
Bakom arrangemanget står Bergskraft och Gunilla Pöchhacker och det är bara att gratulera till framgången och hoppas på mera sånt!
|
mm |
mm
|