HEM
Kalender
Händelser i vårt område
Gästbok!
|
mmm |
mm
Attention
13-11-19
Det finns en rikstäckande förening som heter Attention, och den har sin verksamhet även i Ljusnarsberg, men troligtvis är det inte så många som känner till att den finns och vad den gör.
Därför är det Attention, som det handlar om i dagens artikel.
Namnet Attention kommer från engelskan och dess svenska betydelse har med uppmärksamhet att göra vilket verkar vara mycket passande.
Riksförbundet Attention är nämligen en intresseorganisation för människor med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom ADHD, Aspergers syndrom, Tourettes syndrom, språkstörningar och OCD. Och dessa funktionsnedsättningar påverkar bland annat just uppmärksamhet och koncentration.
Föreningen arbetar för att de barn, ungdomar och vuxna som finns bakom diagnoserna ska bli bemötta med respekt och få det stöd de behöver i skolan, på arbetsmarknaden och på fritiden.
Riksförbundet har över 13 000 betalande medlemmar och 58 lokala föreningar runt om i landet.
Vad gör då Attention i Ljusnarsberg?
Vi har träffat Bo Henningsson, som är en av föreningens representanter här.
- Attention sysslar med upplysning och utbildning, säger Bo. NPF är ett brett begrepp, och det finns många som har någon eller flera av dessa funktionsnedsättningar, men som inte fått någon diagnos. Här i Kopparberg hade vi en mycket uppskattad föreläsning om dyslexi av Gustav Eklund (skolpsykolog i Nora). De som eventuellt missade det tillfället kan höra honom igen i Hällefors den 27 november.
Varje torsdag mellan 17:00 och 19:00 har vi caféet på Kappelansgatan 12B öppet och dit är alla hjärtligt väkomna. Man behöver inte själv ha problem med eller utan diagnos för att titta in. Vi vill att caféet ska vara en mötesplats för alla och att mötet kan innebära ökad förståelse för de människor som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Lokalt här i Kopparberg samarbetar vi med Röda Tråden, som ju riktar sin verksamhet i första hand till hjälp för uteliggare och hemlösa.
Det känns väldigt naturligt, fortsätter Bo, eftersom det bland missbrukare och hemlösa finns en stor grupp av dem som bruknar betecknas som ”bokstavsbarn” redan i skolan (ADHD mm). Påfallande ofta finns ett samband mellan en ojämn begåvningsprofil och NPF, och ett liv som hemlös och/eller missbrukare.
Varför engagerar du dig i den här verksamheten? undrar vi.
- Jag har mina egna erfarenheter, berättar Bo. Också jag har en ojämn begåvningsprofil - och två diagnoser. Jag har haft tur, för jag har fått hjälp vilket gjort att jag aldrig hamnat i utanförskap. Det är oerhört viktigt att utreda tidigt om man misstänker inlärningssvårigheter hos barn. Ju tidigare kompenserande hjälp kan sättas in, desto bättre är prognosen för en positiv utveckling i skolan. Klarar man skolan, är förutsättningarna för framtiden goda.
Men egentligen skulle det inte behövas en diagnos för att få den hjälp man behöver, fortsätter Bo. Alla borde ha det stöd som krävs för att utveckla sina starka sidor och kompensera för de svaga. Tidiga insatser är alltid lönsamma.
Attentionavdelningen i Ljusnarsberg är egentligen en del av Attention Lindesberg, en av två avdelningar i länet. (Den andra är Örebro.)
Den kunde kanske ha haft ett annat namn, säger Bo. Det kunde ha varit ett namn som mera tydligt visar att verksamhetsområdet är hela norra länsdelen. Förutom Lindesberg och Ljusnarsberg ingår även Hällefors och Nora. Föreningen är relativt nystartad, men växer snabbt. Alla nya medlemmar hälsas hjärtligt välkomna.
Den som vill veta mera om Attention och vår verksamhet inbjuds att besöka vår hemsida på
http://www.attention-riks.se
och http://www.attention-lindesberg.se/
Besök också gärna dyslexiföreläsningen i Hällefors den 27 november
http://www.attention-lindesberg.se/images/Attention_27_11_2013.pdf
|
mm |
mm
|