mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

En fantastisk vinterresa

13-03-11

På torsdagseftermiddagen fick de, som begav sig till Opera på Skärets rum för kammarmusik, uppleva Schuberts Winterreise framförd av Olle Persson, en baryton av världsklass. 

Sten Niclasson inledde med att berätta om kammarserien och att det är premiär evenemang för den här årstiden på Opera på Skäret.

Man talar om kondition, när det gäller vasalopp och långdistanslöpning, men här var det verkligen fråga om uthållighet värd att uppmärksamma. Olle Persson framförde de två gånger tolv sångerna i Winterreise som en sångcykel utan några pauser. Det var andäktigt tyst i rummet, bara Olles klara röst tonade tillsammans med Mats Janssons skickliga ackompanjemang på flygeln. 

Winterreises olika sångstycken innehåller allt från glädje hopp och ljus till mörkaste förtvivlan, saknad och längtan att få hålla den älskade i famnen. Olle har en fantastisk förmåga till inlevelse i musiken och varierade både röst och gester allt eftersom musiken vandrade i stämningarna. Publiken fick hjälp att följa med i ett häfte med kortfattade texter till de olika sångerna.

Efteråt frågade vi Olle hur han orkade sjunga non stop i över en timma.

- Det är krävande och jag är faktiskt alldeles slut efter ett sådant här framträdande, svarade han.

- Hur kan du komma ihåg alla texter, undrade flera av besökarna.

- Det är mitt jobb, svarade Olle. Det fordras övning och träning, men tillägger han, alla har något de är bra på och det här är mitt område. 

Det var ingen diva vi mötte, det var en fantastiskt ödmjuk och fin människa och vi tackar Opera på Skäret för en upplyftande och givande eftermiddag. 

Dessutom fanns fika med fralla att köpa efteråt, vilket Rotary har tagit på sig att sköta om och därmed kunde besökarna få en trevlig pratstund med varandra som avslutning.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn öringbäck

Kommentera

 

mm mm