mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Vasaloppsveteraner

13-03-01

Håkan och Maud i Öppet spår

På söndag är det ju dags för Vasaloppet igen, och ett fulltecknat startfält på 15800 drar iväg mot målet i Mora. Eliten krigar väl som vanligt om de främsta placeringarna, men i ett så stort sammanhang är det hedersamt också att belägga platser hundratals nummer ner i listan.

Många åker i ren motionärsklass och har inga ambitioner alls när det gäller tiden, utom att vara i mål före "stängningsdags", andra har förlorat ett vad. Några åker för första gången, och andra har gjort det förut. Ett litet fåtal har åkt väldigt många gånger. Vi kallar dem Vasaloppsveteraner.

Det finns en veteranklubb för dem som åkt Vasaloppet minst 30 gånger, och från Ljusnarsberg kommer åtminstone två av dem, Håkan Mossberg och Hjalmar Nordquist! Kopparbergar'n har varit i kontakt med båda.

Håkan Mossberg har hunnit åka Vasaloppet 43 gånger, och dessutom utan uppehåll förutom 1990 då det var inställt på grund av snöbrist. Och jo då, han tänker åka även i år.

Håkan berättar att Veteranklubben innehåller ungefär 800 medlemmar och av dem har 130 åkt 40 gånger eller mer, medan endast 14 personer har avverkat 50 Vasalopp.

- Att åka Vasaloppet är inte så märkvärdigt, säger Håkan. Har man bara lite tur med föret, så. Men det har ju hänt att det har varit sämre före också, och då får man kämpa på.

På slutet av 1960-talet när Håkan började åka var det fortfarande träskidor och bambustavar som gällde, och spåret gick längs slädvägar i skogen. Spåret lades helt "för hand", sen användes skootrar med spårslädar. Idag går ju spåret sin egen väg genom landskapet och en pistmaskin preparerar fyra spår samtidigt.

- Åkstilen har ju också förändrats mycket, konstaterar Håkan. Förr var det benen som man använde mest. Nu är det mycket mera armåkning, även i uppförsbackarna. Men själv litar jag nog mest på benen. Resultatmässigt får jag väl räkna mig som "god motionär".

- Hur håller du dig i form, undrar vi.

Jag håller ju igång somartid också, svarar Håkan. Dels har jag ju orienteringen, och så deltar jag i ett och annat långlopp på landsväg. Femton års jobb åt Skogsstyrelsen har också betytt mycket motion. När det gäller den rena skidträningen har jag cirka 50 mils åkning inför årets Vasalopp. Jag har förresten åkt Vasalopp i Amerika och i Kina också tillägger Håkan. Kina skryter med att de har så många åkare, men det är inte riktigt sant. De har flera olika sträckor att välja på, och bara en liten del av åkarna väljer femmilspåret som är det längsta. Sen kommenderar de ut en massa studenter som åker en mil ungefär!

Men det är inte bara skidåkning och annan idrott som intresserar Håkan. Han är ju också känd för sitt stora engagemang och kunnande när det gäller hembygden, och han berättar också om vad som är på gång inom det området.

Ett nytt häfte av Kopparbygden ska ligga klart till hembygdsföreningens årsmöte i mitten av mars, och han planerar en utställning av gamla kartor i Bångbro Herrgård. Dessutom ska det bli föredrag i Tingshuset med nya fakta om Maja, som en gång bodde på Prästön. Håkan har bland annat varit över i Amerika och träffat Majas barnbarnsbarn!

Kopparbergar'n har också varit i telefonkontakt med Hjalmar Nordquist, som faktiskt tjuvstartade Vasaloppet lite redan i Söndags, då han åkte Öppet Spår.

- I söndags var det idealväder, rapporterade Hjalmar. Jag vet aldrig att jag har åkt i bättre väder. Ett par grader kallt och strålande solsken. Jag vallade lite för mjukt, så det var lite kärvt i början. Men från Evertsberg gick det bättre.

Hjalmar, i dag 75 år, berättade också att han kört alla lopp från 1976 utom det inställda, och hans bästa tid, 5 timmar 20 minuter gjorde han det år han fyllde 60.

- Jag har haft placeringar bland de tusen bästa och med det skulle jag nog kunna kalla mig elitmotionär.
Men mitt finaste minne från Vasaloppet, är när både jag och min son deltog, och på hans förslag körde vi tillsammans över mållinjen! Det var det bästa!

Kopparbergar'n tackar för intervjuerna och önskar alla våra deltagare i Vasaloppet lycka till på söndag.

Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm