mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Gammal historia lockade

13-03-26

I norra änden av Prästön mitt ute i Ljusnarn står en gammal tall, som kallas Maja-tallen. Även om den fortfarande står upp är den helt död, men med sin diameter av nämare en meter är den ändå en imponerande syn. Imponerande, men också fantasieggande. Varför heter den Maja-tallen? Vem var Maja? Vad hände med henne?

Håkan Mossberg, som i somras ledde en utfärd till Prästön tillsammans med ett antal intresserade har forskat vidare, och höll nyligen en föreläsning om Maja och människor vars öden var nära knutna till hennes.

Ur Håkans föredrag:

Maja eller Maria som hon heter i kyrkböckerna föddes i Wiktorp den 21 mars 1861. Föräldrarna var Grufarbetaren Carl Zachrisson född 24 maj 1820 och hans hustru Beata Lovisa Andersdotter född 13 januari 1825. De gifte sig den 18 december 1846. Beata Lovisa kom från Wiktorp och familjen bodde där fram till 1876 då de flyttade till Prästön.

Håkan har lagt ner ett omfattande arbete med att forska i husförhörslängder och församlingsböcker, flyttningslängder, födelse- och dödsböcker och allt annat som kunnat ge några fakta och ledtrådar. Och med hjälp av dem har han kunnat följa livet på Prästön. Han berättar om hur fadern avlider av slag bara några år efter flytten till ön, hur invånarantalet decimeras allt mer, på grund av utflyttningar och dödsfall. 

Till sist finns bara Maja och två av hennes döttrar (oäkta står det i böckerna) kvar.

Ur föredraget:

De har också berättats följande om Maja. Hon bodde ju ensam därute på ön. När saven steg bland gubbarna i byn hände att någon tog ekan och rodde över. Det räckte att ha med en kvarting stämningsskapande brännvin för att få Maja på rätt humör. En gång kom en svenskamerikan till Kopparberg. Han hörde talas om Maja och rodde över. Och det blev en liten fest med påföljande efterspel. Då upptäckte svenskamerikanen att Maja var otroligt lortig. Amerikanen föreslog att han skulle tvätta henne. De gick ner till sjön och amerikanen tvättade henne omsorgsfullt. Han upptäckte då att hon var en mycket vacker kvinna. Kärlek uppstod under alla hans handpåläggningar vid tvättandet. Han bad henne följa med till USA och hon sa ja direkt.

År 1904 finns i varje fall Maja inte längre kvar på ön. Hon är överförd till obefintlighetsboken sedan hon emigrerat till Amerika.

Här kunde man tro, att berättelsen om Maja är slut, men Håkan Mossberg har forskat vidare och även hittat Erik Eklöf, den man som tog henne till Amerika och gifte sig med henne där. Även hans öden och liv är starkt knutet till Ljusnarsberg, men låt oss sluta referatet här.

Åhörarna i Tingshuset bjöds i varje fall på en fantastisk och faktarik framställning med ledsagande bilder, och som avslutning och höjdpunkt ringde Håkan Mossberg upp ett av Majas barnbarnsbarnbarn Shaila Johnson, och vi fick höra deras samtal.

Maja verkar att ha levt ett lyckligt liv i Amerika berättar. Det sägs att hon behöll sitt öppna sinne och även hade en förkärlek för snabba bilar och en god öl. Men hon lärde sig aldrig engelska. När hon blev äldre satt hon ofta i gungstolen och sjöng svenska psalmer. Hon höll även kontakt med sin bror Karl August. Maja dog 1944, 82 år gammal, alldeles svarthårig.

Faktaunderlag och foto: Håkan Mossberg

Kommentera

 

mm mm