mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Symbolhandlingar och engagemang

13-03-23

Låt oss först av allt förklara att långt innan Kopparbergar'n flyttade till Kopparberg, på den tiden då nästan ingen pratade om global uppvärmning eller ekologiska livsmedel, då nästan ingen ifrågasatte effekterna av jord- och skogsbrukets giftanvändning eller industriernas utsläpp till luft och vatten, så fanns det ändå några som gjorde det, och inte bara pratade för den delen, utan handlade också – inte alltid helt inom lagens ram. Samtidens media kallade dem miljöaktivister, och jag, som så småningom skulle bli utgivare av Kopparbergar'n var en av dem.

Vi ockuperade skogsflygfält, vi uppvaktade personligen Naturvårdsverkets generaldirektör och utmanade hans experter, vi skrev i media och medverkade i debatter, vi höll kontakter med framstående svenska forskare, och många av oss började arbeta politiskt, långt innan det fanns ett särskilt parti med miljöfrågorna i centrum.

Jag skriver ovanstående rader för att ni ska förstå bakgrunden, när jag påstår att symbolhandlingar inte är nog, om man verkligen vill åstadkomma en förändring.

I dag, lördag är det "Earth hour", då vi förväntas släcka ljuset en timme på kvällen för att visa vårt engagemang för miljön.

WWF som för några år sedan drog igång det hela, menar att det sänder en viktig signal till världens beslutsfattare att ta miljöfrågorna på större allvar.

"Förra året släckte mer än varannan svensk ljuset under Earth Hour tillsammans med hundratals miljoner människor över hela världen." säger man på WWF:s hemsida. WWF är redan i dag en rik och mäktig organisation med en omfattande lobbyverksamhet, men anser sig behöva stöd i världsomspännande manifestationer som "jordtimmen" för att ge mera tyngd åt sina argument.

Naturligtvis ger nedsläckningen också en energibesparing för den enskilde såväl som för samhället, men den effekten på årsförbrukningen torde kunna jämföras med att spotta i Ljusnarn.

Men miljön i stort då, och framför allt klimatet? Ja den som väljer att inte sitta i kolmörker, utan i stället tända en massa stearinljus, åstadkommer helt orenade utsläpp som med säkerhet gör mer skada än nytta för miljön. Men mysigt är det ju!

Mysigt är det också att åka utomlands på semester, fastän ett enda charterflyg till Thailand påverkar klimatet mer än om alla resenärenas lampor där hemma brinner dag och natt hela året. I varje fall om de konsekvent har bytt till lågenergilampor.

Tro nu för all del inte att Kopparbergar'n tagit ställning mot Earth Hour eller andra massarrangemang för en bättre miljö! Inget vore mera felaktigt!

Avsikten med den här artikeln är i stället att belysa(!) vikten av ett allsidigt miljötänkande i vardagslivet. Den som känner att det där vardagliga miljötänket inte har slagit igenom där hemma, kan ju under den där tiden då ljuset är släckt, klockan 20:30 – 21:30 den 23 mars, ta sig en funderare över vad mer som kan göras för en renare och friskare miljö. Det finns massor!

Börja gärna med dig själv där hemma, men stanna inte där! Ett brett engagemang gör skillnad!

Björn Öringbäck

Kommentera

Margareta Torstensson

Björn jag är så stolt att jag känner nån miljöaktivist, du ska veta att jag beundrar er som jobbade på 60-70talet, vi skulle ha ännu fler idag, men vi gamlingar får väl kämpa vidare, så att barnbarnen får något vackert kvar

 

 

mm mm