mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Bygderådsmöte i Ställdalen

13-03-13
På måndagkvällen hölls ett bygderådsmöte i Ställdalens Byalagslokal.

Bygderådet är en ideell förening som samlar alla byalagen i Ljusnarsbergs kommun. Det finns 11 byalag i kommunen. Nästa alla byalag var representerade vid mötet. Närvarande var också Eva-Lena Johansson, kommunalråd(samt bygderådets sekreterare) och Bo Wallström, tf kommunchef.

Ordförande för kvällen var Eskil Stopp, ordförande i Ställdalens Byalag. BTK skulle ha medverkat men fått förhinder.

Byalagen rapporterade från sina verksamheter. Malvin Fröyseth från Högfors rapporterade att just nu håller man på att projektera för fiberkabel. Tidigast våren 2014 kommer utbyggnaden att igångsättas.Man håller också på att planera sommarens öppethållande av museet i Högfors. Frågan om polisens närvaro i Kommunen togs upp. Man befarar att kommande indragning av personal skall drabba byarna hårt.

Kommunfogden kommer att ha mer direktkontakt med byalagen i fortsättning.

Det är Sören Hansson som är kommunfogde. Ser man skrotbilar eller annan nedskräpning skall men kontakta honom. Han kan se till att det snyggas upp. På Kommunens hemsida hittar man ett formulär att fylla i om man vill ha kontakt. Det går också att ringa till Kommunens växel.

Eva-Lena Johansson rekommenderade de närvarande att läsa tidskriften ”Hela Sverige skall leva”. Den distribueras till alla byalag i Sverige.

Eva-Lena Johansson och Bo Wallström rapporterade från byggandet av resecentret vid Kopparbergs järnvägsstation. Gamla kiosken är nu riven och istället håller en vänthall med handikapptoalett på att byggas. Man har tagit fram en konsekvensbeskrivning på rivningen av mejeriet så att det inte finns miljöproblem för rivning. Rivningsansökan har lämnats in. Där skall bli parkeringsplatser för tåg- och bussresenärer. Beräknad kostnad för centret är ca 1,5 milj. varav staten betalar hälften.

Malvin Fröyseth tog upp frågan om de dåliga kommuníkationer från byarna och in till tätorten Kopparberg. Han menade att både innevånarna och affärsidkarnar skull tjäna  på om man kunde ordna resandet. Det skulle inte behöva vara varje dag. Kontakter med länstrafiken är en början för åstadkomma bättre allmänna kommunikationer i Kommunen

Erling Nordin är medlem i styrelsen för länsbygderådet som samlar alla byalagen. Han rapporterade från senaste styrelsemötet och årsmöte. Två frågor var särskilt intressanta nämligen utbyggnaden av vindkraftverk samt installation av solpaneler. När det gäller vindkraft kan det genera pengar till kommunen. Vid installation av solpaneler kan man få upp till 45% i bidrag.

Eva-Lena Johansson meddelade att kommunen har lyft frågan om upprustningen av riksväg 50 mellan Kopparberg och Grängesberg till Trafikverket.

Mötet avslutades med kaffe och smörgås samt gemytlig samvaro.

Text och foto: Thyra Lundell

Kommentera

 

mm mm