mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Ovanliga vårblommor

13-05-11

Tussilago, blå- och vitsippor tillhör väl de allra vanligaste vårblommorna i vår natur, men då och då dyker det upp "blommor" som inte alls hör hemma i naturen. Efter tips från en privatperson, passade Kopparbergar'n, som ändå var på besök i Ställdalen, på att studera den ovanliga floran.

Strax utanför samhället ligger Gåstjärn, ett av fiskevårdsområdets put and take-vatten, och strax väster om den går en liten väg in i skogen. Följer man den ett par, tre hundra meter, kommer man fram till "växtplatsen", där man bland annat kan beskåda sällsyntheter som blå elmangla, kylskåpa och vit vattentoa.

Den som inte uppskattar dessa "blommors" skönhet, ser kanske bara en illegal soptipp, och ingen kan väl klandra dem för det. Klandras bör väl i stället den, som gjort sig av med skräpet på det här sättet. Om man nu ändå har lastat bil och släp med avfallet, så varför inte köra ett par kilometer extra för att komma till Skärets avfallsanläggning och lämna "vårblommorna" där?

Vi på Kopparbergar'n hade ett talesätt i familjen på den tiden då barnen växte upp:

- Ska du eller jag städa upp det du har ställt till? Och om det är jag, vill jag ha ett bra skäl till varför.

Så fastän nedskräparen knappast är ett barn, vänder vi oss med ungefär samma argument till den skyldiga. - Ska du eller någon annan plocka upp skiten efter dig? Och om du anser att det är någon annan, var då vänlig att skicka in din motivering till Kopparbergar'n. Om den är bra, kanske vi gör en intervju med dig, och presenterar namn och bild.

mm mm