mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

En titt på Geoloco

2013-05-15

LIHF är en livaktig förening som arbetar för att utveckla företagsamheten inom kommunen. Det är viktigt för medlemarna att lära känna andras verksamheter, och i måndags kväll var det Tom Hoel och Geoloco som stod för värdskapet.

- Det är med det här företaget, som med många andra, sa Tom Hoel inledningsvis. Alla vet att det finns och ingen har en aning om hur verksamheten ser ut därinne.

Många undrar också över namnet, och vad det står för. "Geo" har naturligtvis med geologi att göra, men "loco"? Nånting med "local" eller "location" kanske, men det kommer från spanskan och betyder galen, tokig. Så geoloco betyder allså stentokig!

För de flesta häromkring är Tom Hoel och Geoloco liktydigt med Geomuséet, men Tom förklarar att den delen av versamheten egentligen mest är ett hobbyprojekt. Företagets bärande del är grossistverksamhet inom sten- och fossilbranschen med en kundkrets som finns i hela Europa.

Vi började vår visning i gamla polishuset, där för övrigt de gamla arrestlokalerna finns kvar, men för den som eventuellt väntade sig högar och kistor fulla med glitter blev det en klar besvikelse. Det var mest lådor och kartonger högt och lågt. Lådor med inkommande gods, och lådor med utgående. 

På ett bord fanns några öppna förpackningar framlagda som exempel på vad som efter sortering och packning går ut till kunderna.

Det fanns många frågor, men den "stentokige norrmannen" berättar gärna.

- Det tog sin början redan när jag gick i andra klass, sa han. Vår skola hade brunnit ner och en ny skulle byggas, och det visade sig under schaktningsarbetet att området var rikt på fossil, som jag och en kamrat började samla.

Intresset för stenar och fossil höll i sig, och några år senare började det mera aktiva sökandet efter framför allt fossil, men också guld och ädelstenar.

- Jag bryr mig inte så mycket om sällsynta mineraler som bara ser ut som gråstenar, fortsatte Tom. Jag samlar på vackra ting och det är mina egna samlingar som jag visar i muséet. Det här första året har kristallernas värld varit tema för utställningen. Nu byter vi till ett dinosaurietema, och nästa år, till guldvasknings-VM blir förstås temat guld!

mm mm