mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Ibland är det svårt

13-05-10
Jo, så långt kan väl de flesta hålla med, även om vi inte alla tänker på samma sak. Att vara prismedveten är till exempel inte så lätt alla gånger. Många av våra vardagsvaror kommer från olika producenter i förpackningar som innehåller varierande vikt, volym eller antal av samma sak. Då är det ju en bra hjälp att kunna kolla på jämförpriset.

Ibland finns det en rad snarlika produkter, i vårt exempel olika sorters sallad. Vilken är billigast? Vilken är mest prisvärd?

Det är när sådana frågor tränger sig på, som det är så bra med jämförpriser. Men då ska de fungera.

Vid Kopparbergarn's senaste besök i en av kommunens vanligaste livsmedelsaffärer, var det aktuellt att köpa just sallad. Och det fanns många att välja på!

Vissa varianter hade styckepris, andra hade kilopris. Inte så lätt att jämföra kanske.

Romansalladen hade ett styckepris på 16:90 medan krispsalladen kostade 15:90. Men jämförpriset då? Jo, där fick vi veta att jämförpriset för romansalladen var 16:90 per styck! Dvs samma uppgift som den ordinarie prisuppgiften. Likadant var det med krispsalladen.

Men hur mycket får vi för pengarna av den ena eller andra sorten? Ett huvud av romansalladen verkade lite mindre än den andra sorten, men kanske den vägde mer? Därom förekom ingen uppgift.

För isbergssalladen däremot, uppgav prislappen att kilopriset var 29:90 och som jämförpris kunde man läsa samma uppgift! Någon hjälp att bedöma prisvärdheten i ena eller andra fallet gavs inte av jämförpriserna.

När det gäller salladshuvudena, blir det riktigt knepigt. Läs själva och försök förstå hur många som kostar vad.

För den som måste vända på slantarna för att hushållkassan ska räcka till kan jämförpriser vara till stor hjälp, men då måste väl de uppgifterna vara av en sådan art att de åtminstone är jämförbara inom aktuell varugrupp? Fastän jämförprisets siffror är stora och lättlästa, måste man ändå gå nära, kröka rygg eller böja knä för att förvissa sig om ifall siffrorna avser ett styckepris eller pris efter vikt.

Ovanstående funderingar är inte avsedda att vara kritk mot något enskilt företag, eller mot personalen där, utan bara att ge exempel på hur viktigt det är för oss konsumenter att kunna ta reda på de uppgifter som är av intresse och betydelse.

Kommentar

Upptäckt en liten räknefadäs på kopparhallen förra fredagen skickar bilden till er så ni för står bättre, hade varit årets billigaste jordgubbar om det varit sant.
 Byhålebon

 

mm mm