mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Föreläsning på Värket

13-05-14
Kopparbergar'n har varit på Värket, och det var faktiskt inte alls så jobbigt, - blev inte ens svettig av det! Men så var det inte något slit vid pinoredskapen som det handlade om, utan en föreläsning.

Hälsocoachen Sami Hyyppä från HeLahälsan Dalarna AB var inbjuden till att tala över ämnet "Kost, motion och balans i tillvaron". Det var många som ville lyssna, så alla stolar i lokalen fylldes. Mest var det kvinnor, men även om det fanns ett par andra män där också, så var Kopparbergar'ns reporter definitivt äldst – och tjockast. I den situationen är det ju förvisso lätt att känna det lite pinsamt när man ska lyssna till alla goda råd om svältkost och plågsam akrobatik. Men alla såna farhågor kom på skam! Eller också fattade jag alldeles fel!

Kanske blev min hörsel väldigt selektiv, helt plötsligt, så att jag bara hörde sånt som jag ville höra.

Men som jag uppfattade budskapet, så handlade det i första hand om att finna en livsstil som man kunde känna sig till freds med.

"Hälsohets" som bara innebär svält och lidande är inget eftersträvansvärt i sig.

Och så tog han exempel från USA, där övervikt blivit ett bokstavligt talat växande problem, men där handlar det om människor som i extremfall väger flera hundra kilo och inte längre kan förflytta sig själva. Människor som måste ha specialbyggda rullstolar för att få rum!

Plötsligt känner man sig ganska normal ändå!

I USA vill myndigheterna förklara krig mot fetman. - Men där verkar de å andra sidan tro att alla problem går att lösa med krig. Ta bara det ändlösa kriget mot terrorn som exempel!

Måtte dom bara inte börja skicka förarlösa bombplan rakt in i människosamlingar så fort dom tror att en fetknopp döljer sig där!

- Vill man gå ned i vikt, sa Sami Hyyppä, så är en kombination av kost och motion viktigt, och allra viktigast är faktiskt kosten. Det finns många olika metoder att ta till när det gäller viktminskning, och det verkar inte ha så stor betydelse vilken man väljer om man bara tror på den och tillämpar den konsekvent.

Att bara sluta äta är visserligen effektivt, men kan orsaka olika bristsjukdomar. Att äta extremt lite är inte heller bra, för kroppen ställer om sig till "svältläge" och tar sedan snabbt igen förlorade fettceller.

Motion och träning behövs för att varaktigt hålla kropp och själ i balans.

- Bara det att skriva in sig på ett gym, är ett steg i rätt riktning, sa Sami. Det visar att mn har bestämt sig för en förändring. Om man sen tränar styrka eller kondition spelar inte så stor roll, bara man tränar, och detta gäller även för den som är helt otränad.

Olika piller och kosttillskott är enligt Sami oftast onödigt för den som är frisk, och sånt leder dessutom ofta till negativa konsekvenser när det gäller ekonomin.

Kopparbergar'ns reporter försökte sammanfatta innehållet i för sig själv tillämpliga delar, och det blev ungefär som följer:

Det viktigaste är att hitta en kosthållning och ett motions och tränings mönster som är i balans och som skapar en tillfredsställelse med den egna livssituationen.

Och rätta mig inte ifall jag har fattat fel, för jag är glad och nöjd ändå.

Kommentar

Ang gymmet i Bångbro!
En undran om Kopparbergarn kan upplysa om det finns några trevliga aktiviteter för oss som ej har råd att lösa in oss i lyxiga gymmet i Bångbro. Verkligen bra att Ljusnarsberg har fått ett tjusigt träningscenter, men det är tyvärr ej tillgängligt för alla. Det finns faktiskt fattiga människor i kommunen som också vill göra roliga, o trevliga aktiviteter som t.e.x Zumba, Yoga, Harmoni o Balans m.m. Tacksam för tips!

Fattig pensionär!

mm mm