mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Från tråd till kabel

13-05-19
Ingen gillar ju elavbrott men luftledningar är känsliga och träd som vräks omkull av kraftiga vindar kan förorsaka problem för enskilda och stora utgifter för ägarna av elnätet. Att gräva ner kraftledningar i marken är inte precis gratis det heller, men i längden är det ändå en lönande affär. Men överallt kan man inte gräva. 

Kraftledningen som passerar Stjärnfors hänger i ett långt spann tvärs över viken, så här är alternativet att lägga kabeln i sjön. 

Fredrik Westman, Håkan Ramström och Magnus Heggen från Dykeriet lägger ut den grova kabeln från en pråm, och förankrar den sen på sjöbotten med hjälp av vikter.

Många tycker säkert om att luftledningen kommer bort. Många fiskare har till exempel fastnat med sitt drag där uppe, och tvingats kapa reven och den som gillar de vackra vyerna ut över vattnet slipper snart trådarnas mönster över himlen. 

- Ledningstrådarna inuti kabeln är av aluminium, säger Fredrik. Det skulle inte gå med koppar, för då finge den inte ligga kvar.



Gösta Bergman, som bor alldeles intill dykarnas arbetsplats har tagit en del bilder av förloppet och delar med sig till denna artikel i Kopparbergar'n.

 

mm mm