mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Unga entreprenörer

13-06-24
Sommarlovsentreprenörerna, så kallas den grupp ungdomar, som skapar sitt eget sommarjobb i form av egenföretagande. Upptaktsveckan har just avslutats och nu stundar allvaret. 

Ungdomarna fick berätta om sina projekt inför en panel bestående av Thomas Gustavsson och Gunilla Pöchhacker. Totalt erbjöds 15 platser i utbildningen, men bara 11 tog tillfället i akt att lära sig mera om hur man realiserar en företagsidé i liten skala.

Det finns mycket att tänka på, som de lagar och regler som måste följas, försäkringsfrågor mm, men det mesta i den vägen fär de hjälp med av Susanne Lind och Karin Wouda.
Men sen gäller det ju att ha en affärsidé också.

Simon tänker tillverka skyltar i metall efter kundens egna önskemål.

Madde och Matilda erbjuder passning av barn från 3-årsåldern och husdjur av alla storlekar, även hästar om så är, för vana vid sådana finns.

Alexander och Frida kör en Summer Camp tillsammans för att erbjuda sommarlediga barn mellan 6 och 9 år meningsfulla aktiviteter. Det sker under vecka 27 och handlar om sport och lekar några timmar om dagen.
I samlingsannonsen får man veta mera om den verksamheten.



Sex tjejer som under det senaste skolåret drev en projekt med Karin Wouda som ledare, har efter projektet bildat en förening, och för dem gäller målet att förverkliga en dröm – för sig själva och för andra. Rent konkret handlar det om att finansiera en Londonresa, och med det syftet ger de ut en bok som de själva skrivit, illustrerat och producerat i en första upplaga av 200 exemplar. Boken vänder sig till yngre barn, och tänkta målgrupper är bland annat förskolor, skolor och bibliotek i Ljusnarsberg och omgivande kommuner. De beräknade intäkterna av boken täcker dock inte hela reskostnaden, utan de sex flickorna kommer också att jobba parvis utifrån sina egna förutsättningar och val. 

Sabina och Hanna erbjuder bland annat brödbakning och utkörning efter beställning.

Matilda E och Matilda R utför hemstädning och trädgårdsarbeten efter önskemål.

Stephanie och Jivan satsar på loppisverksamhet. Torsdagen den 27 juni klockan 16 – 18 tar de emot loppissaker på Malmtorget, eller på annat sätt enligt överenskommelse. 

Samtliga elva ungdomar visar ett stort engagemang i sina respektive satsningar och är ivriga att få prova på livet som entreprenörer. De behöver ändå inte vara utlämnade att från och med nu ta allt ansvar, utan kommer att ha fortsatt kontakt med sina handledare, och oavsett hur det ekonomiska utfallet blir till slut, så har ungdomarna i varje fall fått värdefull erfarenhet för framtiden.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm