mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Dramatisk upptakt på Skäret

13-06-29

Nu samlas operastjärnorna i Bergslagen. I torsdags inleds repetitionerna för Opera på Skärets uppsättning av Barberaren i Sevilla med sångare från fem länder.

– Vi har samlat en fantastisk grupp svenska och internationella sångare som kommer att göra Barberaren i Sevilla till en riktig sångarfest. Förutom att det är en oerhört rolig opera låter vi sångglädjen ta ordentlig plats i uppsättningen, säger Alexander Niclasson, regissör.

På torsdagen var det först kollationering, vilket innebär att alla medverkande skulle vara på plats för en gemensam genomgång innan själva repetitionerna börjar.

Kopparbergar'n var förstås också på plats med ett reportageteam, för dagen förstärkt med Lonneke van Dam som bevakade den första delen.

Lonneke berättar:
- Kollationeringen började med att alla fick något att dricka och fick sätta sig i en sal, där Sten Niclasson välkomnade alla och introducerade alla medverkande i operan. 

Barberaren i Sevilla är ju egentligen en rolig föreställning, men också dramatisk, och dramatiken har redan tagit stor plats i årets föreställning på Skäret. Gocha Abuladze som är en av dem som skulle spela titelrollen, har lämnat återbud på grund av en halsoperation, och den andre, Pavel Yankovsky, sitter fast i Novosibirsk i Ryssland, utan visum till Sverige!
När det gäller Yankovsky, har Sten Niclasson gott hopp om att allt ska ordna sig, och vad gäller Gocha, så är redan hans ersättare här. Han heter Omar Kamata och kommer från Italien. 

Efter presentationen fick alla se scenen och Sven östberg, som är scenograf, berättade om hur han gått till väga för att skapa sin vision av platsen där operans händelser utspelas. Artisternas dräkter är ännu inte färdiga att prova, men visades på bilder, så att de medverkande kunde få en uppfattning om hur de kommer att se ut.

Sedan var det dags för fotografering utomhus, och tillfälle för pressen att ställa frågor tll de medverkande. Vid den tiden nådde vi, dvs det ordinarie reportageteamet, fram till platsen, så vi tackar Lonneke för hennes insats och jobbar vidare.



Vi träffade förstås de kvinnliga huvudrollsinnehavarna (Rosina). Den rollen delas av Liine Carlsson och Aurora Trotta. De bar, liksom många andra, buntar av notpapper, innehållande ändringar och anvisningar för den slutgiltiga versionen.

Och vi fick också tillfälle att prata några ord med Omar Kamata. Eftersom hans kunskaper i svenska är nästan lika små som Kopparbergar'ns i italienska, så fick en knagglig engelska fungera. Omar berättade att han blev erbjuden rollen som Figaro för endast två dagar sedan, men han bestämde sig direkt och nu är han alltså redan här!

Amerikanen Robert Hyman, överraskade däremot genom att ge intervjun på svenska! Han har tidigare varit gift med en svensk kvinna och han har fortfarande god kontakt med hennes svenska släkt. Det är en av anleningarna till att han nu målmedvetet studerar vårt språk. Robert har dessutom sjungit i Sverige vid ett flertal tillfällen.

Louise Sjöstedt prövar i år jobbet som regiassistent. Hon har tidigare sysslat med andra saker inom teater. År 2011 var hon med i Opera på Skärets föreställning, men då som sångare. Hon har också varit verksam som dramapedagog och sångpedagog. Dessutom är hon nybliven mamma! 

Till fotograferingen dök också kören upp och bland dem mötte vi Svein Haugen. Det är enbart män i kören och Svein konstaterar att Rossini inte skrev musik för damkör.

Efter fotograferingen börjar de flesta bli hungriga och drar sig bort till Opera-Caféet där varm mat väntar.

Text och foto: Lonneke van Dam och Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm