mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Nytt kulturprojekt

13-06-16
Bergslagsspelen – en ny kultursatsning med bred omfattning.



I samband med nationaldagsfirandet fick bröderna Sjögrens kulturprojekt i Ställbergs gruvområde ta emot Stora Gårdens Kulturpris, och nu i dagarna presenteras ett annat kulturprojekt i norra länsdelen. Det kallas Bergslagsspelen och är tänkt att engagera och envolvera människor i de så kallade KNÖL-kommunerna. (Kommunerna i Norra delen av Örebro Län)

Ett pressmeddelande kom in till Kopparbergar'n, men vi har också talat med en av projektledarna, Kristina Dybeck, som förklarar lite mer. 
Det handlar om ett fyraårigt projekt med fem ägare, berättar Kristina. Det är de två studieorganisationerna Studiefrämjandet och ABF, samt Amatörteaterkonsulenten från Örebro länsbildningsförbund och Amatörteatersamverkan Örebro län som tillsammans med Bredsjö kulturkooperativ äger projektet, och kommunerna Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora finns med som samarbetspartners. 



Kärnan i Bergslagsspelen är att under projekttiden sätta upp en föreställning med scenkonst (teater, musik och dans) i var och en av de fyra kommunerna, men vägen dit är också viktig. I pressmeddelandet beskriver man visionen:
”Ett stort scenkonstverk med proffs och amatörer som spelas fyra somrar i rad. Ett nytt mål för turister och länsbor som kan ge en skjuts för näringslivet samt ett gott rykte åt hembygden. Det är vad den unika samarbetskoalitionen bakom projektet Bergslagsspelen hoppas på. Men det egentliga syftet med satsningen är att utveckla deltagarnas demokratiska inflytande och stärka integrationen.”



Där står också:
Vi eftersträvar även att få delaktighet hos invånare som inte tidigare deltagit i kulturskapande, säger Jenny Eknor, Studiefrämjandet, Örebro. Processen fram till premiären är egentligen det viktigaste. Och här söks alla krafter, exempelvis snickare, skådespelare, sömmerskor, matkreatörer, dansare och parkeringsvakter. Alla behövs och vi kommer särskilt att bjuda in invandrargrupper samt invånare som just nu letar efter arbete.
Men vad händer i år? Rent konkret?

I år, 2013, handlar det om projektering, som finansierats av Leadermedel, säger Kristina. Vi har också en pågående teaterkurs på Folkhögskolan i Hällefors. Den får sin avslutning i Södra Hyttan den 28 juni, då bokloppiset öppnas. Sen blir det flera kurser och workshops under sommaren. I månadsskiftet september – oktober blir det en teaterfestival i Bredsjö – Hjulsjö, med ”prova på”-möjligheter inom olika områden, som scenografi, masker, dans mm.
Vinter och vår kommer att fyllas med repetitioner, planering, spelplatsbygge, musikinstudering, marknadsföring etc. Under sensommaren sätts Bergslagsdansen upp och efter det rullar planeringen igång för projektår 2.

Den som vill veta mera bör besöka Bergslagsspelens hemsida, som är välgjord och mycket informativ.

Se även Bergslagsspelens hemsida

Foton från Bergslagsspelens hemsida

Kommentera

 

mm mm