mmm

 

mm

Nyheter

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Mera från Opera på Skäret.

13-06-25
När Kopparbergar'n här om dagen besökte Opera på Skäret, träffade vi bland andra också Alexander Niclasson, regissör för sommarens operaföreställning, Barberaren i Sevilla.

Alexander beskriver för oss hur arbetet fortskrider:

- Inne på Stora Scenen är Scenografin rest, och detaljarbeten pågår, liksom målning. Det är en fast scenografi som ska fungera både ”utomhus” och ”inomhus”, så ljussättningen är viktig för att förmedla budskapet till publiken. Det är mycket jobb för scenografen också, men den uppgiften svarar Sven Östberg för, och han kan den här typen av föreställningar. Han är något av en allkonstnär och har själv uppträtt med bland annat trolleri och revy. 
Som regissör tänker jag ut sceninnehållet, och om till exempel en lucka ska öppnas, så är det Svens uppgift att se till så att det fungerar på ett sätt som är bra för skådespelarna, ser bra ut för publiken och som inte innebär några säkerhetsrisker.

- På torsdag är det kollationering, fortsätter Alexander Niclasson. Då kommer alla berörda hit, skådespelare, maskörer, med flera, och då ska kostymerna vara färdiga att provas. Och redan på eftermiddagen börjar vi öva.

Inne i operahuset träffar vi scenografen Sven Östberg, och han tar sig tid med oss en stund.

- Att vara scenograf innebär att översätta regissörens tankar till den fysiska scenbilden, den som tidigare kallades ”dekoren”. Regissören förmedlar sin vision av ”det inre landskapet”, och vi andra ska på olika sätt gestalta idéerna. Scen, spel, kläder, - allt måste klaffa.
Det finns olika möjligheter att sätta upp en gammal opera, fortsätter Sven. Man kan förägga handlingen till en annan plats, och till modern tid till exempel, men den här scenografin ska likna Sevilla som det såg ut då.
Utmaningen här är att det saknas många vanliga tekniska lösningar, så allt måste kombineras på en enda stor scen. Det är viktigt att kunna anpassa sig och förnya sig i det här jobbet. Det finns författare som bara har skrivit två böcker, men producerat 40, jämför Sven, och det finns scenografer, som hela tiden arbetar med ett fåtal scenografier med små variationer.

Sven Östberg sysslar inte bara med scenografi ute på fältet. Han är också verksam på Wendelsbergs folkhögskola där skådespelare och scenografer utbildas, och hans tid som revyartist och trollkarl, har gett honom insikten om att ”allt sker i åskådarnas huvuden”.

- Det gäller att skapa bilder i huvudena på publiken, säger Sven Östberg, bilder, som håller uppmärksamheten vid liv.


Far och son, Sten och Alexander Niclasson mitt i den vackra naturen vid Skäret.


Under vårt besök stötte vi också ihop med Sten Niclasson, som påminde oss om att det även är andra evenemang på Skäret i sommar. 
Närmast i tur står en Wienerkonsert den 29 juni med sopranen Lotta Lindqvist, tenoren Fredrik de Jounge, baryton Mattias Nilsson och pianisten Samuel Skönberg. De bjuder på wienermusik och blandad repertoar ur kända operetter.
Den som vill veta mera om Wienerkonserten och det övriga sommarprogrammet kan besöka Opera på Skärets hemsida på www.operapaskaret.se .
Biljetter: Bokning av biljetter till sommarkonserterna sker via Opera på Skärets biljettkontor i Kopparberg, online eller på telefon 0580-711 00.

Kommentera

 

mm mm