mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Förfallets skönhet

13-07-24
Skrotbilar i naturen, de ska bara bort, tycker många, men har de legat nog länge på ”rätt” plats, förvandlas skönhetsfläcken till en estetisk upplevelse, i varje fall när man betraktar Hans Larssons bilder som han just nu ställer ut på Laxbrogatan 7. Där ställer också Edolf Andersson ut sina bilder från förfallna byggnader och gruvmiljöer. En del av dem är nya, andra har vi sett förut, men alla är mäktiga dokument av platser och miljöer som långsamt förtärs av tidens tandEdolf har fotograferat länge och han har även haft utställningar tidigare, men för Hans är det första gången han ställer ut foton.

Intresset för bilar har följt Hans Larsson genom livet ända sedan sandlådeåldern, och han har fortfarande kvar några av de små plastbilar som han lekte med då. Förra året hade Hans och vännen Björn Holmberg en miniutställning på Muséet med plock ur sina samlingar.

Skrotbilar har fascinerat honom nästan lika länge. Som barn cyklade han runt i trakten på upptäcktsfärd efter mer eller mindre dolda skatter av typen gamla bilvrak. För inte så länge sedan skaffade Hans en ny kamera och med den kom möjligheten att ta detaljrika bilder som tål att förstoras kraftigt utan att förlora i kvalitet. Motivvalet var förstås givet, och lämpliga platser visste han ju redan!

Edolf har i stället lagt mycket tid på att upptäcka och utforska de ofta svårtillgängliga ställen där hans motiv gömmer sig, ibland i totalt mörker, upplättat enbart av en handhållen ficklampa. Ett stadigt stativ och långa slutartider är också helt nödvändiga i sådana sammanhang.

Medan Edolfs gruvbilder ofta ger ett mått skrämmande intryck, spelar Hans på åskådarnas nostalgiska strängar. Bilderna av bilvraken väcker säkert minnen och historier till liv, i synnerhet hos äldre betraktare, och i många fall måste man även medge att de på sitt sätt är vackra.
Utställningarna är också öppna under 27 – 28 juli klockan 10 – 16 och 3 – 4 augusti klockan 13 – 16.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentar

Mona Carlsson
Rekommenderar varmt andra att ta sig dit och kolla så mycket historia på en bild....

Micke
Härligt jobb killar! Och att Hans fick sån bra användning av min förra kamera!

 

Kommentera

mm mm