mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Urpremiär i Ställberg

13-07-01
I samband med årets Kulturglimtar fick de drygt ett hundra närvarande åhörarna uppleva en musikalisk urpremiär. Ingrid Hedin Wahlberg, framförde sitt eget verk, ”Min vilja finns i skogen” med sång, spel på cittra och egeninspelade naturljud.

Ingrid presenterade sig själv som en folksångerska som allt mer gått över till att komponera musik och samla på ljud.
- Jag har med mig en portabel inspelare, sa Ingrid, och när jag hör ett ljud som jag tycker om, så spelar jag in det.

Konserten framfördes i matsalen vid Ställbergs gruvor, och den, med unika väggmålningar av gruvarbetarnas vardagsslit, dekorerade lokalen gav en visuell bakgrund till den längtan och hyllning till naturen, som framfördes av Ingrid Hedin Wahlberg.

Verket har skapats på plats nu i sommar, och man kan tydligt märka inspirationen från Bergslagens trolska natur. Ingrid bor annars i Vikersvik, men deltar i arbetet med att göra gruvområdet till ett kulturcentrum.



Kvällen inleddes annars nere i den gamla gruvlaven med en kort konsert för violin. 

Karin Svedberg Carlsson framförde musik ur Telemans Fantasier för soloviolin. En mäktig plats för ett enda instrument!

Ytterligare en konsert framfördes under kvällen, men Kopparbergar'n kunde tyvärr inte vara kvar länge nog för att ta del av Eva Agorelius' framträdande.

Carl-Oscar Sjögren, som är initiativtagare till kulturprojektet i Ställberg, var mycket nöjd med kvällen. Den här gången var det gratis att ta del av konserterna, men till festivalen Dopet den 18 – 21 juli krävs det inträdesbiljett. Inte så underligt kanske, med mer än 30 deltagande artister och konstnärer från många olika länder då kommer att medverka. 
DOPET är en invigning, en festival och en arena för samtida konst och tanke. Till DOPET arbetar ca 30 konstnärer och artister under två veckor med verk som utgår från platsen och dess omgivning. Till det kommer en uppsättning akter med konserter och klubb. Lave, maskinhallar, verkstäder och landskap förvandlas till arena för musik, konstutställningar, teori, dans, teater och kök.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm