mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Ett betydelsefullt misstag

13-07-18

I lördags höll museerna i Kopparberg öppet och Astrid Lindström satt på det gamla postkontoret och stämplade vykort. 

Det var tre skilling banco-dagen och Elof Eriksson berättade lite fakta om märket, som egentligen skulle ha varit grönt och som stämplades i Kopparberg 1857. 

Märket har enligt Wikipedia blivit mycket dyrt. Den senast kända summan är 15 miljoner kr och sedan dess har priset varit hemligt vid nya försäljningar.

I övriga rum kan man se guldsmeden, skomakaren och den gamla fotoateljen, som Alfred Michelson startade på 1880-talet när han byggde fotohuset. Sista fotografen där var Ingeborg Welin och rummet är numera fyllt med hennes och andra skänkta fotoartiklar.

Elof Eriksson berättade också att hembygdsföreningen har många hus att hålla i trim och att det kostar. Det är husen i Kopparberg, Finnfall, Söörgården m.fl. Föreningen får enskilda gåvor och Sparbankstiftelsen ger ett bidrag varje år. Vid upprustning ger Länsstyrelsen bidrag till halva kostnaden, men resten måste föreningen klara. Så det kostar en liten summa att få en visning av museerna.

Han berättade också att här i Kopparberg finns unika föremål, som ibland lånas ut till Historiska museet i Stockholm. 

Tidigare har det varit fler aktiviteter på tre skilling-dagen, men efter att ägarna av märket infört restriktioner, har intresset minskat. Fagers sålde t.ex. tre skilling-bakelser, men fick sluta med det. Så antalet besökare har minskat betydligt. Vi på Kopparbergar'n hoppas att trenden ska vända.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm