mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Bygget vid kyrkan

13-07-06
Vid det här laget vet väl alla varför det byggs något intill norra ingången till Ljusnarsbergs kyrka? 

Rätt! - Det ska bli handikapvänlig toalett och en brudkammare. Totalt 25 kvadratmeter. Men vad kostar det? Och fanns det inte rum innanför väggarna på en så stor byggnad?

Vi har pratat med Kyrkorådets ordförande, Sivert Bäck, och fått lite mer kött på benen.
- Visst borde det ha gått att ordna de här utrymmena inom de befintliga väggarna, säger Sivert Bäck, men antikvarien har envist vägrat att tillåta några ändringar i kyrkorummet.
Det var ju i första hand toalettfrågan som måste lösas. Sedan 2005 har det legat över oss ett eu-krav att alla offentliga lokaler ska vara handikapanpassade, och det kan man ju inte säga att den gamla toaletten är. För att nå den, måste man gå nerför en stentrappa under sakristian. En av de båda toaletterna som finns där, kommer för övrigt att tas i anspråk av det nya sprinklersystemet.

- Hela projektet är kostnadsberäknat till 1,6 miljoner, är inte det lite väl mycket för 25 kvadratmeter? Varför blir det så dyrt?

- Vi gick ut till tio firmor med anbudsförfrågan, och fyra lämnade in sina bud. Det blev inget företag inom kommunen, som fick uppdraget, men det blev ändå lokalt på sätt och vis eftersom företaget i fråga är baserat i Guldsmedshyttan.
Bygget sker på löpande räkning, och förutom de 1,6 miljonerna finns en merkostnadsreserv om 10 %. Arkitekt och antikvarie dyker upp titt som tätt, och de tar rundligt betalt – per timme.

- Men får ni inga bidrag?

- Jo, Stiftet betalar 25 % av kostnaden som kyrkoantikvariskt bidrag, och 35 % som kyrkobyggnadsbidrag.
I september ska de nya lokalerna vara klara att använda, och vid det laget vet vi totalkostnaden. På en bild i Kyrkkläppen kan man se hur det kommer att ta sig ut från utsidan. Inifrån kyrkan kommer det bara att märkas en ny dörr.

Enligt Thyra Lundell, som Kpparbergar'n, också pratat med i ärendet, så kan det faktiskt vara så, att det en gång tidigare funnits en utbyggnad på precis samma plats, den gången innehållande sakristian.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentar

Boris Gudmundsson
Jo - det fanns en sakristia där bygget håller på nu. Den togs bort efter ett inbrott i cirka 1815 och där allt kyrksilver stals. Det enda som återfanns senare var en tennkanna, som nu finns i kyrkan.

 

Kommentera

mm mm