mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Årets Stenmarknad

13-07-29

Kopparberg Stenmarknad 2013 genomfördes under sista helgen i juli och det brukar vara en bra tid att locka besökare. I år sammanföll arrangemanget med SM i guldvaskning, som för första gången genomfördes på Malmtorget. En liten teater för alla åldrar framfördes också i närheten, och dessutom var lördagen torghandelsdag. Helgen var också en av de varmaste hittills, och kanske fanns det många som föredrog en badstrand eller en hängmatta under skuggande träd.
För Kopparbergare, som vant sig vid trängseln på höstmarknaden var det i varje fall gott om armbågsrum i byn.



Stenmarknaden hade ungefär samma omfattning som föra året, och några av utställarna kändes också igen sen tidigare.

Alla sorters stenälskare kunde hitta något inom sitt favoritområde. Där fanns ett stort utbud av mer eller mindre sällsynta mineraler, lösa i lådor eller monterade i små plastaskar. En del kan för ett lekmannaöga se tämligen ointressanta ut, medan andra gnistrar och glimmar mera spektakulärt.

Tumlade och slipade stenar såg läckra ut, även om utgångsmaterialet har ett lågt värde, men kan passa för den som vill göra egna dekorationer. Material, maskiner och litteratur stod också att finna för den som vill bearbeta råmaterialet själv. Och den som inte vill eller kan göra finjobbet själv, kunde hitta färdiga smycken i olika prisklasser. Fossiler av olika sorter fanns också med i flera av utställarnas samlingar.

Kommersen då? Jo, då det handlades en hel del, även om många av besökarna, i likhet med Kopparbergar'n, var mest nyfikna.

Arrangören själv, Tom Hoel, kunde på söndagseftermiddagen konstatera att både besökarantal och omsättning blev något högre än förra året.
En av utställarna, som varit här flera gånger, gladde sig åt utvecklingen och tycker att det är mycket roligt att återkmomma hit. De två senaste åren har inneburit ett lyft för Stenmarknaden i Kopparberg.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm