mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

SPF på resa i öster

13-07-04
SPF har nyligen gjort en resa i österled tillsammans och då besöktes bland annat Stupan i Fellingsbro, samt Nostalgibyn i Hosta. Gunnar Björkman var med på resan och tog en massa bilder som han överlämnat till oss.

Uno Svesson, som också var med, berättar:
- Vi blev bara tolv deltagare, så vi färdades i egna bilar eftersom buss var ett för dyrt alternativ.
Först besökte vi Solbo buddhistiska kurs- och retreatgård norr om Fellingsbro, och den bekanta stupan där. 

Guiden Thomas Larsson, som själv konverterat till buddhismen, berättade om platsen:
- Stupans officiella namn är Du Khor Djangchub Chöten Töndröl Chenmo - "Kalachakras och Upplysningens Stupa vilkens åsyn befriar". Stupans funktion är bl.a. att vara inpirationskälla och mötesplats för människor från alla kulturer därför kallas den också Fredsmonument. Den är 11 meter hög och invigdes år 1988 av Dalai Lama.

I kursgårdens huvudbyggnad finns ett större tempelrum. Det finns även ett altartempel för den buddhistiska mästaren Padmasambhava (Guru Rinpoche) på området.

Stupan är byggd i traditionell tibetansk stil. Stuporna är ett vanligt inslag i den buddhistiska kulturen och har en konstnärligt fulländad form som symboliserar kärleksfull intelligens, människans och världsalltets sanna natur. Varje del av byggnaden har sin egen symboliska betydelse.
Inne i stupan finns ett bönehjul som ständigt snurrar. I hjulet finns över 350 miljoner mantran (böneramsor) som med varje snurr går ut över världen.
Stupan byggdes på initiativ av Lama Ngawang. Den invigdes av fredspristagaren Dalai Lama vid en interreligiös ceremoni 1988. Stupan och Café Solbo erbjuder en välbehövd fridfull stund för både vuxna och barn och är alltid öppna för besök.

Efter besöket vid stupan gick färden vidare till Nostalgibyn, där man finner affär, biograf, kiosker, bensinstationer mm – allt i 50-talsanda.

På sin hemsida berättar ägarna om hur det hela började:

- Vädret var fint och hela resan blev alltigenom lyckad, säger Uno Svensson, och tillägger att nästa resa går till bland annat Anunds hög och Ängsö.

Foto: Gunnar Björkman

Kommentera

mm mm