mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

En oerhört betydelsefull förening!

13-07-07
Visste ni att Opera på Skäret har en egen vänförening? - Jo, så är det i alla fall, och om den här rapporteringen är lite sen, så beror det bland annat på att vi har bevakat aktuella händelser på Opera på Skäret.
Opera på Skärets Vänner höll sitt årsmöte den redan i maj, men å andra sidan kom det inte till Kopparbergar'ns kännedom förrän i juni. Men bättre sent än aldrig, här kommer ett referat, som funnits publicerat i föreningens medlemsblad, Sångbladet.

Knappt 20 medlemmar kom och kunde se tillbaka på ett inte alltför aktivt verksamhetsår. Tyvärr fortsätter medlemsantalet att sjunka och styrelsens största bekymmer är hur man ska finna engagerande aktiviteter och hur man ska locka fler medlemmar till föreningen.

Föreningens syfte är ju att stödja Opera på Skärets verksamhet. Det sker genom ekonomiska bidrag till speciella ändamål, men också genom att medlemmarna fungerar som ambassadörer och sprider kunskap och intresse vida omkring för detta unika operahus.

Föreningens intäkter består främst av medlemsavgifter och gåvor och i någon mån från försäljning av filtar och annat i samband med föreställningarna.
Den största kostnadsposten på 67 000 kr är det särskilda bidraget till operastiftelsen.
Pengar som användes dels till notställsbelysning och annan utrustning i orkesterdiket, dels för sponsring av årets julkonsert. Det gångna året visar därmed ett minusresultat på dryg 5000 kronor och föreningens balansomslutning är blygsamma 18 312 kr.
Genom ett årligt bidrag på 10 000 kr från makarna Carl och Maritta Wahren kan Opera på Skärets Vänner dela ut ett stipendium till någon ung och lovande sångare eller musiker. Wahrenstipendiet 2012 gick till Daniella Savelin, som medverkade vid konserter och i operakören.

Vid årsmötet avgick vänföreningens ordförande Sten Johannisson-Thörne efter fem år på posten. Kristina Landmark, Ludvig Remb, Annika Granberg-Knauss och Margareta Lagerlöf hade också avsagt sig omval. Styrelsen består nu av ordförande Wera Pöchhacker, vice ordförande Gertrud Axelsson, kassör Britt Wickman, sekreterare Stina Gottliebsson och övrig ordinarie Jaakko Nilsson. Suppleanter är Sara Granath, Svein O Haugen och Frida Sandberg.

Sten Niclasson avtackade avgående ordföranden Sten J för de många åren av gott arbete. Han riktade även ett särskilt tack till vänföreningens alla medlemmar och betonade hur otroligt mycket en sådan här förening betyder. Ingen kulturell institution kan fungera utan stöd av vänner!

– Även om vänföreningens resurser också är begränsade så hör den varje år till de fyra största sponsorerna, sa Sten Niclasson och önskade den nyvalde styrelsen lycka till i sina fortsatta strävanden att öka antalet medlemmar.


Styrelsen för Opera på Skärets Vänner samlad vid årsmötet:
Sara Granath, Svein O Haugen, Gertrud Axelsson, Wera Pöchhacker, Jaakko Nilsson, Frida Sandberg, Britt Wickman och Stina Gottliebsson. 

Bild och text från vänföreningens medlemsblad

Kommentera

mm mm