mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Loppisar norröver

13-07-21
Även fast man försöker att vara köptrogen på hemmaplan, så händer det ju ibland att man ändå måste göra en tur utanför kommungränsen. Den här gången behövde Kopparbergar'n göra ett besök i Ludvika, och för att slå två flugor.... gjorde vi ett par loppisbesök efter vägen upp.

Skam till sägandes, stannade vi inte till i Högfors på den här resan, men å andra sidan har vi faktiskt skrivit om muséet och loppiset där förut, för ganska precis ett år sedan.



Nu bromsade vi i stället in vid en liten skylt vid vägkanten och följde pilen in på en slingrande grusväg upp mot Rundberget. En ny loppis-pil markerade Gudrun Henrikssons ställe, men även utan skylt hade vi nog förstått att vi kommit fram.

Ett stort tält och två stugor fulla med grejer och sånt som tålde växlande väderlek fanns till och med utanför.
Gudrun berättade att det hela började för tio – tolv år sedan och att det ursprungligen var dotterns idé. Sakerna som hon säljer får hon bland annat ihop på auktioner och på husstädningar tillsammans med en vännina. Vänner och bekanta bidrar de också.



Vi måste förstås se oss omkring, och upptäcker då att det finns en viss ordning i hur varorna exponeras. Lite överraskande kanske, att hitta ett särskilt bord med julsaker mitt i sommaren, men visst blir det väl snart jul igen?

På Gudruns loppis finns ett rum med ovanligt gott om lampor, framför allt sådana som man hänger i taket, och i ett annat hittade vi prydnadsföremål och tavlor. 

Konst? Nja, kanske inte, men det var i alla fall lite kul med Louis Armstrong och Spice Girls så nära varann.

Även om man inte har så stor kassa att handla för, finns ändå möjligheten att göra ett eller annat inköp. Priserna är låga, och om inte annat kan man göra en djupdykning efter fynd i 2-kronorslådan!



Men Gudrun har också en egen samling som hon inte säljer. - Barnvagnar! Hon plockar med stolthet fram ett par riktiga godbitar från 1940-talet, och vi kan förstås inte låta bli att ta en bild på en av dem.

På våra loppisfärder har vi ofta hamnat vid platser som inte direkt ligger vid allfarvägen, men det finns undantag. Strax söder om Högfors och alldeles invid riksväg 50 ligger Mosstorp, en lite herrgårdsliknande gård med huvudbyggnad och två flyglar med vitrappade väggar. Där bor Inga-Britt Karlsson och hon har hållit på med loppis i omkring fem år.

Sakerna som hon säljer är sådana som andra lämnat in, och hon får provision på det som säljs.

Båda sidobyggnaderna är fulla med loppissakerna, och så här på sommarn finner man också gamla handredskap lutade mot väggarna vid sidan av de öppna dörrarna.

Varorna är rena och fräscha och uppställda på ett tilltalande sätt. Gamla hushållsredskap i ett antikt kök t.ex.

Gården ger sin helhet ett tilltalande intryck med mycket blommor och andra dekorationer. I det stora ihåliga vårdträdet mitt på gårdsplanen, bor det ett troll, och även öm man är ett troll vill man ha fint omkring sig. Och vill han veta vad klockan är slagen så kan han bara kasta ett öga på sitt alldeles egna gökur!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm