mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Största loppiset?

13-07-10
För en tid sedan skrev vi om ett loppis i Hjulsjö, och det vi nu presenterar, ligger inte så långt därifrån. 

Många som passerat Hjulsjö har säkert sett, att vid vägvisaren upp mot Björksjön sitter en skylt med ”Loppis, hantverk, ullprodukter”. Den har vi på Kopparbergar'n också sett, men inte förrän nyligen drevs vi av vår nyfikenhet att lämna allfarvägen och ge oss in på den slingrande grusvägen. 3 km stod det bestämt på skylten vid vägkorset, men eftersom det var en vacker väg att åka, så var vi snart framme.

Hela uthusbyggnaden var fylld med loppissaker, och ägaren själv, Anneli Hedelin, tror att det är det största loppiset i bygden där omkring.
Tonvikten ligger på typiska loppissaker som glas, porslin, figuriner och annat småplock.

I en särskild avdelning finns gamla redskap som sågar, yxor mm, och i ett annat rum hittade vi handverktyg – tänger, stämjärn, borrar men även spik i olika dimensioner! Det var nästan som en liten järnhandel från förr, men allt var begagnat, utom spikarna förstås. Men vem köper spik i en tid då Martin Timell och de andra snickarna på TV skruvar ihop allting med sina käcka skruvdragare?



Vi frågade varifrån Anneli får alla sakerna, och hon berättade att folk länar in varor, som hon sen säljer mot provision. På så sätt fär hon mer tid att ha öppet – alla dagar mellan 10 och 18 från 1:a maj till sista september. Sen får inlämnarna en påse pengar för de varor som sålts under säsongen.

Men hur håller du ordning på vems skål någon köper, undrar vi.
Det finns initialer på prislapparna. Här står det ”T” till exempel, visar Anneli.



I en hylla trängs bunkar, krukor och kaffepannor av koppar. Sådana föremål betalades högt på auktioner och samlarmässor förr, men nu är prisbilden en helt annan. Några fiskesaker samsades i ett annat hörn, och medan vår kvinnliga medarbetare fyndade tårtfat och tekoppar, inhandlade undertecknad själv två stycken gäddrag, Atom och Mörtblänk, till det facila priset av 10 kr/st.
Så blev då alla nöjda till sist!



Men det är inte bara loppiset som sysselsätter Anneli. I en annan byggnad saluför hon sina egna hantverksprodukter i ull. Det är stickade och virkade föremål, men även tovade hattar finns att köpa för den som vill. Bara den produktionen gör det motiverat att göra en avstickare fån väg 63, och även om man i första hand jagar loppisfynd, bör man inte missa att ta sig en titt på hantverkssakerna när man så att säga ändå är på plats.

Vill man ha ännu fler anledningar att ge sig in på den här vägen, så kan man ju fortsätta en bit till och fika i Logcaféet i Björksjön och trivs man riktigt bra kan man ju köpa ett hus, som är till salu. 

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm