mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Kulturglimtar 2013

13-07-03
Arrangörerna för Kulturglimtar fick i år motta utmärkelsen ”Årets Kopparbergare” för sitt engagemang, och det var verkligen välförtjänt. Genom deras arbete kan hundratalet kulturutövare få en möjlighet att visa upp resultatet av sin verksamhet för en större publik.

Visserligen är det väldigt olika förutsättningar beträffande lokaler och vägen dit, men finns det något intressant att ta del av så brukar folk hitta vägen.
Kopparbergar'n, själv intresserad av foto, startar sitt botaniserande i Bruksgården, Ställdalen där fotoklubben ställer ut ett urval fotografier av bland andra Emmy Draxler som fått Lions Kultur/ungdomsstipendium nyligen.

I bruksgården ställer också Textiltryckeriet ut sina högklassiga alster. 

Därefter letade vi oss bort till Högfors skola, där Reidar Gustavsson och Ananyalak Ketpanasiri ställer ut sina fotografiska bilder. 

Reidars motivval är huvudsakligen från några av våra svenska naturreservat som Billudden utanför Gävle, Omberg, Söderåsen och Frostbrunnsdalen. Intrycken därifrån omvandlar han till mäktiga tavlor på canvas i stora format.

Reidar demonstrerade den imponerande maskin som krävs för utskrifterna.
Ananyalak fotograferar också natur, men väljer oftast sina motiv ur blommornas värld.

Från Högfors är det inte så långt till Hörken och där besökte vi Hörkeby Smedja som man tar sig till via en slingrande skogsväg så smal att man bara kan mötas på ett par markerade ställen.

Under Kulturglimtar hålls smedjan igång av Tage Hörkeby, som också låter intresserade besökare prova på smidekonsten.

Tage berättar att smedjan tidigare stått vid Abrahamsgård, på andra sidan bäcken, men den var då i dåligt skick och såldes på anbud. I sitt nya hem i Hörken har smedjan fått ett isolerat golv med betongyta, och eldstaden har byggts om helt, men stommen har fått behålla sin gamla skepnad.


Gamla tiders smideskonst

Färdiga smidessaker fanns också att köpa.

Dessutom serverade Asta Hörkeby kaffe med hemgjorda bakelser.

Andra vindlande småvägar tog oss till Anna Greta Aronssons stuga, där man kunde beskåda och köpa av hennes produktion. 

”Stickat och sytt till nytta och till prydnad” är hens slogan. Hos Anna-Greta ställde också Gunilla Nordh Kennard ut sina ”Unika handgjorda väskor i bl a krokodil, fisk och ödla.”

Underliga djur fanns också att beskåda inne i Kopparberg, där Tom Hoel parkerat en dinosaurie i naturlig storlek. Är månne Tingshuset kvar så länge till, eller hamnar det i odjurets mage?

Inne på Geomuséet är det många vassa tänder och benknotor från fossiler av dinosaurier och andra urtidsbestar.

Även våra andra muséer hade öppet under helgen, men Edolf Andersson, som annars engagerar sig i muséerna, var den här gången upptagen av den egna utställningen med bilder av industrimiljöer, gruvor mm i förfall.

I Bångbroateljén fanns denna gång tre målande utställare. Förutom Karin Ch Hedberg själv, som äger galleriet, visade även Monika Winberg och Vicken von Post upp sina intressanta verk i olja och akryl. 

Trion kunde räkna in många besökare under hela helgen och utställningslokalen var absolut fullsatt då man på lördagseftermiddagen bjöd på musik. Svenska Stråkkvartetten höll då en mycket uppskattad konsert.

Ovanstående är bara en liten del av allt som fanns att se och göra denna kulturhelg i Ljusnarsberg med omnejd, men vi återkommer nästa år och besöker då nya ställen.

För det blir väl nya kulturglimtar nästa år också, och nästa och nästa...
Eller hur, Eva, Vicken, Ingela, Jeanette och övriga som planerat och organiserat årets upplaga?

Tack för den här gången!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm