mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Varsågod, alla Ljusnarsbergare!

13-07-17
Kulturevenemangen duggar tätt i Ljusnarsbergs kommun nu i sommar och nu till helgen genomförs en av årets största satsningar med en interdisciplinär festival vid gruvan i Ställberg. Ett 30-tal artister från sju länder bidrar var och en med sina specifika kunskaper och erfarenheter från musik, dans, teater, visuell konst och installationer. Tillsammans bildar de ett verk – Dopet – som kommer att ta gestalt den 18 – 21 juli.
Folk kommer att strömma till Ställberg från alla håll, bussar går från bland annat Stockholm och Göteborg, och uthyrare av stugor och övernattningsrum står beredda....



Kopparbergar'n besökte i tisdags platsen för att få veta lite mera om festivalen och programmet.
Två dagar före det stora evenemanget råder ett förvånansvärt lugn på platsen, kanske delvis beroende på att de flesta deltagarna satt i möte. Vi kikade in i mötessalen och konstaterade att lugnet rådde även här. Hela gruppen utstrålade en anda av trygghet och tillförsikt.
Vi tog en bild och smög tyst ut igen och satte oss på en bänk att vänta tills mötet var slut.
Men innan så var fallet kom några personer tillbaka efter en inköpstur, och bland dem var Eric Sjögren, en av de båda bröderna som var initiativtagare till kultursatsningen vid gruvan. Han gav oss först en kort bakgrund till händelserna som lett fram till i dag.

- Min bror Carl-Oscar och jag bodde som barn i Nora kommun, närmare bestämt i Skrekarhyttan och vi gick i skolan i Dalkarlsberg. Sen hamnade vi i Göteborg och började syssla med teater och så smått även med festivaler.
Men vi har alltid känt en dragningskraft tillbaka till Bergslagen och så småningom växte tanken fram att knyta an till gruvdriften på något sätt. Vi tog bilen och för runt och tittade på 12 olika nedlagda gruvor i området, men fastnade till sist för Ställbergs gruva med sitt höga läge och sin mycket vackra lave.
Ställbergs Makadam, som äger omådet, gav oss möjlighet att hyra alltsammans under ett år, och sen dess har vi jobbat på. 

- Ett bidrag från Leader Bergslagen gav oss de ekonomiska förutsättningarna, fortsätter han, men Ljusnarsbergs kommun och Landstinget stöder också vårt arbete här och vårt samarbete med Rättbuss är också betydelsefullt.
Vi är också oerhört tacksamma för den hjälp vi fått rent konkret. Ställbergs byalag har varit ett helt fantastiskt stöd, men även privatpersoner i Ställberg och hela Ljusnarsberg har hjälpt oss mycket.
Som ett tack till alla Ljusnarsbergare, bjuder vi på en förmån bara för er. Under festivaldagarna kan ni lösa inträde för en, men gå två! Biljetter kan köpas på Turistbyrån i Kopparberg, eller via länk på hemsidan. 



Mötet är nu slut och även Carl-Oscar och resten av projektgruppen dyker upp. De är från vänster: Christoffer, Eric, Carl-Oscar, Clara, Louise, Alexandra, Carin. Med på bilden är också Sara och Sultan, som sommarjobbar åt kommunen.

- Det är egentligen flera parallella projekt, säger Carl-Oscar. Ett sådant parallellprojekt har varit att ordna vatten och toaletter, inkvartering, mat och arbetsplatser åt 30 personer.

Nästan allt praktiskt arbete har vi utfört själva, och man får inte vara rädd för att ta itu med saker, även om man inte har rätt utbildning för det.
Petter som är scenograf, griper sig an att snickra ihop disk och hyllor till kiosken.
Där kommer det att säljas mat och, fika mm under hela festivalen.
Glöm bara inte att på gruvområdet är det kontanter som gäller. Vi tar inte kort! 
Säkerheten måste vara hög under ett sådant här evenemang, fortsätter Eric Sjögren. När det gäller den frågan har vi anlitat expertis som gått igenom hela området. Det har resulterat i åtgärder som gjort de platser dit publiken har tillträde, helt säkra, medan många områden spärrats av på ett sådant sätt att ingen ska kunna ta sig dit med eller utan avsikt.

Här tackar vi för den tid som bröderna Sjögren ägnat åt vårt besök, men vi ämnar också besöka själva festivalen vid åtminstone något tillfälle och återkommer med våra intryck därifrån.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm