mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Interdisciplinär Festival

13-07-22
Två år efter den första trevande starten var det nu dags för en festival med utövare av bildkonst och installationer, musik och dans och närbesläktade verksamheter.

Visserligen har det varit offentliga föreställningar vid Ställbergs Gruva tidigare, bland annat i samband med Kulturglimtar nyligen, men festivalen var så mycket större, så mycket mer av allt.

Gruvområdet i sig självt är en intressant och mäktig upplevelse, och många av de verk som visades eller uppfördes har tillkommit på plats med inspiration från området i nutid och i historiskt perspektiv, samt i samspel med människor från trakten.

På bilden ses Harry Åkerström, snart 90, samtala med Carl-Oscar Sjögren, en av initiativtagarna bakom kulturprojektet i Ställberg.

Faktum är att festivalen var så innehållsrik, så mångfacetterad och oförutsägbar, att man på ett kortare besök bara hann uppleva en mindre del av utbudet. Och även för den som tillbringade hela dagar där, krävdes en ordentlig planering utifrån det tryckta programmet för att hinna med allt.



Vi från Kopparbergar'n satsade den här gången mest på den visuella konsten och studerade diverse installationer i och kring laven. Flera av dem var ”upplevelseplatser”, där man till exempel fick ligga i ett tält och lyssna till röster och andra ljud.



En grotta, där man genom gallergolvet anade det svarta bråddjupet därunder och kunde blicka upp mot en vindlande svindlande oändlighet ovanför, ackompanjerat av egendomliga ljud, hörde också till upplevelserna.

I naturen utanför kunde man prova på en behandling med klanger från stora metallskålar, vars vibrationer påstods ha en helande effekt. Avstressande verkade det i varje fall vara.

Ibland är konst inte framställd för att vara estetiskt vacker, att ge en behaglig upplevelse eller att väcka förundran. Något som verkade vara en avstjälpningsplats, visade sig vara ett inlägg i debatten om människans slöseri med naturen och dess resurser.

Ovanstående är några axplock från vårt besök på lördagseftermiddagen och me betoning på visuell konst. Flera bilder från vårt besök redovisas i ett bildspel här!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm