mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Blomstervandring i Yxsjöberg

13-07-11

Ställdalens Naturstudieklubb har haft besök av Örebro Botaniska Sällskap. 
Efter samling i Ställdalen gick färden mot Lilla Kumlan. Där finns ett stort bestånd av brudsporre en orkidé som är tämligen ovanlig. Tyvärr hade man klippt vägkanten och härmed spolierat en del av brudsporrarna. Vägkanterna slås alldeles för tidigt för att blommorna skall ha en chans att hinna blomma. Alla orkidéer är förövrigt fridlysta vilket innebär att de inte får förstöras, plockas eller grävas upp. Man studerade också vackra exemplar av fält- och ängsgentiana. Fältgentiana hör till de växter som skall inventeras i Ljusnarsbergs Kommun. Även några vackra exemplar av tvåblad beskådades.

Bilarna tog oss vidare till Klosstjärn. Där finns en stor mängd nattviol. Tyvärr var de överblommade. En enda brudsporre fanns till beskådande. Där växte också väldigt vackra exemplar av gentiana.

Nu var längtan efter kaffet stort, så vi åkte mot Yxsjöberg och den fina grillplatsen vid Yxsjön. Fikapausen blev en trevlig stund med samtal om olika naturupplevelser.

Efter fikat tog Märta Dahlberg med oss på två fina vandringar i Yxsjöbergs omgivning. Första etappen var efter gamla landsvägen mot Hörken. 
Två plantor av purpurkniprot blev en överraskning. Men även myggblomster, lopplummer och skogskniprot samt vackra gentianor beundrades. Även här har man inte tagit hänsyn till växterna. Det var röjt och sönderkört så det kräves lite röjning för hand för att vi skulle komma åt att beundra växtern. 

Ute på mossen vid Paskahålet plockade några mogna hjortron och Jansson passade på att svalka sig.

Hittills har vi promenerat i lätta skor. Nu tog oss Märta till en myr och nu gällde grövre skodoningar. Väl ute på mossen räknade vi till 148 mossnycklar. En ovanlig orkidé här i Bergslagen.

Det blev en mycket trevlig dag och egentligen hade vi mycket mer att visa Örebro Botaniska Sällskap men förhoppningsvis kan vi träffas fler gånger.
Ljusnarsberg har mycket trevligt att visa besökare som är naturintresserade.

Text: Thyra Lundell
Foto: Bengt Lundell

Kommentar

Tyvärr har det smugit in ett stort fel.Det är inga mossnycklar med på bild. En fin bild på brudsporre dock. 
Hälsningar Märta

Kommentera

mm mm