mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Nyårslöfte inför 2013.

13-01-02Thyra Lundell
Under många år har jag undvikit att avge något nyårslöfte men inför 2013 kommer jag att göra det och det kommer inte att bli svårt att hålla. Jag tänker återta rätten att få använda mitt svenska språk och traditioner. Den rätten som byråkrater har tagit ifrån svenska folket genom att påstå att vissa ord är rasistiska och våra invanda seder utestänger en del människor. Jag tror inte att den som skapade negerbollen gav den namnet för att nedvärdera någon annan människa. Hur länge har vi haft ordet pepparkaksgubbe i vårt språk? Säkert innan ordet rasist blev ett ord som oroar och misstolkas. Detta är bara ett par exempel. 

Vi har massor med låneord i vårt modersmål. Dessa har berikat och gett nya dimensioner till vårt sätt att uttrycka oss. Det är bra. Vi skall dela med oss till dem som kommer nya till Sverige av vårt språk och kultur samtidigt som vi tar till oss deras värderingar. Vi måste ta hänsyn till varandra men ibland måste man välja för eller emot något och då kanske man ställs utanför en större grupp. Jag anser att vi alla är medmänniskor och att vi har rätt att leva ett värdigt liv och med de seder och värderingar som gör vårt liv tryggt.

Under senare tid har det också förts fram åsikter om att kyrkan skall bli som vilken samlingslokal som helst. Man vill fira advent, lucia, jul och påsk men inte stå för grunden till firandet. Hade vi inte haft vår kristna tro hade vi inte häller haft dessa högtider. Vi kanske haft asatron kvar och då hade vi förmodligen inte kunnat välja vad vi ville stå för. De som tycker att barn eller andra anhöriga utsätts för påtryckning och indoktrinering genom att deltaga i en gudstjänst eller annan samling i kyrkan och ta emot prästens välsignelse bör nog se sig omkring i dagens utbud på TV, filmer och spel. Tala om hjärntvätt! Det finns inte någon religion som i grunden är ond det är bara vissa extremister och sekter som vill tolka sina skrifter på sitt sätt för att få makt och inflytande över andra. Att någon tar på sig rätten att vara förmer än någon annan och t.o.m. ta till våld skall vi aldrig acceptera. 

Låt kyrkan få vara en mötesplats för dem som söker en stunds stillhet från vardagens hets och krav. De som anser att de kristna värderingar inte är något för dem behöver ju inte gå in i ett kyrkorum. Vi lever i ett land med religionsfrihet och det betyder att vi alla har rätt att utöva vår religion utan att någon skall förringa oss. Låt oss få behålla våra traditioner och dela med oss till dem som kommit hit på flykt undan krig och svält. Men vi skall också låt dem behålla sina traditioner och värderingar. När jag gick i söndagsskola fick jag lära mig en sång som innehöll strofen ”Jesus älskar alla barnen vit och svart, gul och röd”. Jag tycker att det är dags att vi tar det till oss och inser att trots hudfärg är vi bara människor. Låt oss inför 2013 ta tillbaka vår rätt att leva ett liv som medmänniska med egna värderingar och egen tro. 

Thyra Lundell 

Ställdalen

Kommentera

homsan:

Jättebra skrivet instämmer till Fullo

Dorit Pade.

Toppen, Thyra - håller helt med, låt oss för Guds skull inte råka i
luven på varann av religiösa orsaker - dom har det funnits nog av
genom tiderna! Kram från Dorrit

Sommartoeparn:

Bra åsikter, håller med helt och hållet! Vi måste få ha kvar våra traditioner, vårt språk, våra värderingar mm.
Allas åsikter bör rymmas inom vårt land!

MD

All heder för Ditt inlägg
Kram

Wicken

Jättebra skrivet, tycker precis lika som du. 

Wera P

Jättebra Thyra! Vi måste sätta ner foten och reagera mot alla dessa dumheter betr. vad vi inte får säga eller göra, då det ev. kan missuppfattas. Vi ska fira våra högtider och skolavslut-ningar i kyrkan, sjunga psalmer och nationalsången, det kränker ingen.

Guna

De här åsikterna delar jag till punkt o pricka, det här skulle jag själv ha kunnat skriva !   

Kommentera

mm mm