mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Gamla bilder identifieras

13-01-28

I lördags hade hembygdsföreningen ett offentligt möte med bildvisning i Tingshuset, och syftet med mötet var bland annat att om möjligt få in fakta om de bilder som visades.

Det är inte ovanligt att folk hittar gamla fotoalbum, lådor med glasplåtar eller andra samlingar av fotografier i samband med t.ex. vindsröjningar eller vid genomgång av någon avlidens kvarlåtenskaper. Men tyvärr är det ofta så, att varken platser eller människor på bilderna känns igen, och därmed saknar de vanligen större värde för den nutida betraktaren.

Men visst är det intressant att titta på bilder från förr, särskilt om man vet var och när bilderna är tagna. Vet man dessutom vilka människorna på bilden är, och kanske lite av deras historia och livsöden, så är det lätt att bli facinerad.

Inom Nya Kopparbergs Bergslags Hembygdsförening, eller kort och gott Hembygdsföreningen, finns naturligtvis ett stort intresse för gamla bilder och många skänker album och bildsamlingar dit, när de inte själva vill behålla dem.

Edolf Andersson och Clifford Hallberg har tagit sig an att rädda det stora lager av glasplåtar som redan finns i föreningens arkiv. De har tidigare förvarats på enkla lagerhyllor i arkivets "farstu", men nu får de stora glasplåtarna en mera värdig plats inne i arkivet. Men först ska de rengöras och skannas, och därefter läggas individuellt i syrafria kuvert.

- Skanningen är lite krånglig, berättar Edolf. Eftersom glasen är så stora måste vi skanna bilderna i två delar, som sedan monteras ihop. Hittills är drygt 2000 klara, berättar han vidare, men det finns 15 000 till, och dessutom finns ännu mer på filmnegativ. Glas och film förekom parallellt under en tid, men nån gång på 50-talet tog buket av glasplåtar definitivt slut.

En stor del av fotona i samlingen är tagna av doktor Svederus, som bodde på Abrahamsgård, och många av hans bilder är tagna där, men han gillade också hästar och hästfordon, varför många av hans foton föreställde förspända ekipage.

Nästa fas i arbetet är identifiering och registrering av bildmaterialet och då är det viktigt att engagera allmänheten. Det är här det knyter an till det möte som nämndes inledningsvis.

Cirka 40 personer infann sig, och tillsamans lyckades man den här gången identifiera ett hundratal "nya" bilder. Förutom att delta i själva identifikationen av bilderna kunde man som vanligt på Hembygdsföreningens träffar köpa böcker och diverse småprylar. Samtliga var mycket nöjda med arrangemanget.

Tidigare har Hembygdsföreningen haft liknande träffar på biblioteket och på äldreboendet. Också då har en hel del bilder identifierats.

Man kan också hjälpa till att identifiera bilder genom att besöka föreningens hemida  där man kan titta på ett antal fotografier som i dag saknar namn.

Det kommer säkert fler träffar av det här slaget, men datum är ännu inte bestämda, så håll utkik i Kopparbergar'n om du vill vara med.

Foto: Edolf Andersson

Kommentera

mm mm