mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Är det dumt att betala för lite?

13-01-16

Ingen har väl undgått en viss elektronikfirmas massiva indoktrineringskampanj, som vi i dag skruvar till lite för att bättre passa vår vardag och dagens artikel.

När vi flyttade in i det lilla huset i Stjärnfors, insåg vi ganska snart att vi inte skulle få plats med någon TV, såvida vi inte slog på stort och satsade på en platt apparat att hänga på väggen. Det gjorde vi, väl medvetna om att priset förmodligen skulle ligga på cirka hälften ett par år senare. Och priset fortsatte att falla. Hade vi väntat till i dag kunde vi ha blivit mer eller mindre lyckliga ägare av en likvärdig tingest för cirka en tiondel av beloppet som stod på den ursprungliga prislappen. Fast då hade vi förstås varit utan TV i sex år också! Valde vi dumt? Njaa, kanske inte så mycket för pengarnas skull, men med tanke på TV-utbudet som vi konsumerat, hade det nog varit klokare att spara både tid och pengar till något helt annat.

Det finns dock en del saker man inte kan klara sig helt utan, det gäller mat till exempel.

PRO har nyligen gjort sin riksomfattande undersökning angående priset på en matkasse fylld med produkter som tillhör vardagens varusortiment. För vår del är det naturligtvis mest intressant att veta hur det står till i Örebro län och Dalarna, eftersom många påstår att det är sååå mycket billigare "någon annanstans".

Riksgenomsnittet låg den här gången på 1371 kr, Örebro län på 1386 kr och Dalarna hade ett medelpris på 1429 kr.

I Kopparberg undersöktes ICA Kopparhallen, och matkassen kostade där 1413 kr. Det är ett pris som står sig ganska bra i jämförelse med grannkommunerna – så länge man jämför med butiker i samma klass. Hos de stora matjättarna i Örebro kunde samma 74 varor inhandlas cirka 150 kr billigare och i Karskoga får man ge 1227 kr för varorna i kassen.

Priserna i Ludvika och Grängesberg är tyvärr inte direkt jämförbara, då PRO Ludvika valt en undersökningsmodell som skiljer sig lite från riksgenomsnittet, och WILLYS vägrade dessutom att delta.

I Lindesberg och Nora får man betala några kronor mer än i Kopparberg, medan Hällefors ligger några kronor under. I Hällefors finns dessutom lågprisalternativet Pekås som redovisar ett pris på 1325 kr för kassen.

Så långt om PRO:s prisundersökning. Nu kommer vi till kärnfrågan.

Är det dumt att betala för lite?

Naturligtvis är det upp till var och en att välja inköpsställen utifrån vilka kriterier man vill. Butiksmiljön, personalens bemötande, färskvarornas fräschör osv, men låt oss även i fortsättningen hålla oss strikt till kostnaden för varuinköpen.

I kostnaden måste vi då också räkna in resan till och från butiken. Skall resan betala sig, är det förstås nödvändigt att storhandla, och ska man storhandla måste man nog åka bil.

Olika bilar drar olika mycket bränsle, men drivmedlet är ju tyvärr bara en mindre del av milkostnaden. Skattemyndighetens beräkning – 18,50 kr per mil - är ju i sammanhanget löjeväckande låg. Det dubbla är nog mera realistiskt för många, men låt oss räkna lågt, säg 20 kr jämnt per mil som verklig kostnad.

Det innebär att man "tjänat in" kostnaden för en resa till Örebro, om man köper för 2500 – 3000 kronor vid det tillfället. Förutsättningen är naturligtvis att alltsammans är nödvändiga inköp, inte en massa extra, "bara för att det var så billigt".

Resonemanget förutsätter dessutom att restiden, 2 – 2,5 timmar inte hade behövts till något annat utan kan räknas som "rekreation och utflykter", för hittills har vi bara gått jämnt upp. Vi har inte tjänat något, jämfört med att handla på hemmaplan!

När det gäller en mindre ort, som Kopparberg, kan man inte heller helt bortse från vad storköpsresorna innebär beträffande bärighet hos affärsföretagen hemma i byn, och inte heller vad de i förlängningen innebär för kommunens skatteintäkter och befolkningsutveckling.

Resonemangen ovan gäller inte bara för de butiker som säljer dagligvaror, utan samtliga företag som försöker att upprätthålla en god nivå av handel och service på orten.

I dagsläget finns inga tomma skyltfönster i Kopparberg, men ska det fortsätta så, behöver vi handla på hemmaplan. Det är dumt att betala för lite!

Björn Öringbäck

Matilda

Jag köper mina varor i byn, vitvaror tex, ska jag resa till Ludvika eller Marieberg tillkommer resan, bilkostnaden per mil är inte låg. Får jag problem ska i en del fall tillverkaren blandas in, o servisen kommer från Örebro, Ludika eller Borlänge. Trots det är det snabb service från samtliga leverantörer som har återförsäljare i byn, samt min försäljare på plats gör allt för att underlätta för mig. Vilken jättekedja ger mig den servicen. Dessutom har servicekillen reagerat på undermålig leverans från fabrik och satt upp servicen inom garantin pga av leveransfel som dykt upp en till 2 mån efter garantin gått ut. Handla hemma, då blir det på sikt billigare.

Fundering från Kopparbergar'n

En anonym insändare undrar över hur affärsinnehavarna i Kopparberg gör med sina inköp och hur lojala de är mot övriga affärer i Kopparberg. Det är en viktig tanke och vi hoppas ju att de också handlar på hemmaplan för att stärka sin egen kommun.

 

Kommentera

mm mm