mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Intressanta gäster på SPF

13-01-18

SPF höll i onsdags sitt första månadsmöte för året och till detta tillfälle hade man bjudit in Maria Sedell och Thomas Wahlström att svara för underhållningen. Inbjudna till mötet var också kamrater från Löa-Storåbygdens SPF-avdelning, så församlingshemmet fylldes upp rejält av drygt 60 personer.

Boris Gudmundsson inledde mötet, och förklarade att man i dag skulle börja med fika och lotteri för att sedan gå över till underhållningen.

Efter fikat skingrades lotterivinsterna snabbt, och Lajla Larsson tillhörde de lyckligaste vinnarna i och med att hon fick både en blomma och en godiskorg med sig hem.

Så tog då Maria och Thomas över med sitt program, som helt genomsyras av Dan Andersson och hans verk.

Maria Sedell är själv barnbarn till den berömde skalden och författaren som så tragiskt gick bort i alltför unga år. Hon har också en önskan att dela med sig av sitt stora vetande om morfadern, men har inte valt att göra detta i skrift, utan genom det talade ordet. "Munnen har blivit mitt arbetsredskap" sade hon. Dock sjunger hon inte Dans visor själv, utan förlitar sig därvidlag på Thomas Wahlström.

Thomas inledde med att framföra "Tiggarn från Luossa", och senare avlöste han Marias berättande med mera musik, då och då.

Maria besitter en stor berättartalang. Det märks, att det är med stolthet och engagemang som hon förmedlar historien och hon använder inte bara munnen, utan i hög grad också mimiken, händerna och hela kroppen. Publiken satt knäpptyst och bara sög åt sig.

Maria själv fick ju aldrig se sin morfar Dan i livet, och hennes mor var ännu inte född när han gick bort, men med sitt stora kunnande och sin engagerande berättarstil förmedlade hon till åhörarna en känsla av att själva komma den folkkäre poeten nära.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm