mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Besök på asylboendet

13-01-10
Direkt efter besöket på måndagscaféet i Ställdalen, gick Kopparbergar'n över till asylboendet i f.d. Ritas Hotell för att skaffa sig en egen uppfattning om läget.

Vi träffar direkt Fejzi Selmani, som sedan ett halvår tillbaka arbetar på förläggningen, bland annat som tolk eftersom han kan många språk. Tidigare har han också arbetat i Munkedal. Han förklarar att just nu är folk från migrationsverket och polisen där för att förflytta ett par asylsökande som uppträtt våldsamt och bland annat slagit sönder ett antal fönster på hotellets framsida. (Glasmästaren var för övrigt på plats redan när Kopparbergar'n kom dit.)

Fejzi beklagar att han och övrig personal är upptagna med ärendet, men visar oss in till ett samtalsrum, och erbjuder oss fika medan vi väntar. Det dröjer inte länge förrän han återvänder tillsammans med Kjell, som också arbetar här.

Vi får veta att antalet asylsökande i Ställdalen varierar mellan 80 – 100 personer och att omsättningen är stor. De kommer och går hela tiden. Det händer då och då att ett par tre stycken kan vara väldigt stökiga och skapa en viss oro omkring sig, men de flyttas snabbt härifrån.

- Hotellet är en slags korttidsboende, förkarar Kjell. De slussas vidare till lägenhetsboende så fort det går. Just nu har vi en liten familj här, och det är klart att ett sånt här boende inte är den bästa lösningen för dem.

Lägenheterna i centrumhusen? undrar vi.

Nej, det kan vara till vilken plats som helst i landet, svarar Kjell. Det har kommit fyra nya hyresgäster (alla kvinnor) till centrumhusen, men de går fortfarande med förlust. Men det kommer säkert flera hyresgäster när brytningen i Grängesberg kommer igång igen.

- Både hotellet och lägenheterna är i renoveringsbehov, och man har börjat i mindre omfattning, men det ska bli mer, berättar Kjell vidare.

Behovet av platser för asylsökande är fortfarande stort. Mest är det flyktingar från krigets Syrien som kommer nu, och av dem får de flesta stanna. Somalierna är en annan stor grupp, men av dem får många avslag. Överklaganden är dock vanliga, och innebär att man kan hålla sig kvar i Sverige lång tid ändå.

- Något mer på gång? undrar vi.

- Vi vill gärna medverka till att en dagligvaruaffär kommer igång så snart som möjligt. En pizzeria är också mycket efterlängtad. Kanske skulle ett kombinationsföretag vara lösningen?

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

Åsa

Det är svårt att se hur en dagligvarubutik skulle gå ihop. För att täcka investeringar, lön för en person, hyra och el skulle alla invånare i Ställdalen behöva lägga 700 kr/mån per person i affären, minst, bara för att gå runt. Priserna skulle inte vara de bästa heller. Då tror jag mer på bättre kommunikationer.

Kommentera

mm mm