HEM
Kalender
Händelser i vårt område
Gästbok!
|
mmm |
Arbete och utveckling
13-01-24
Efter gårdagens ”utbrott” återgår vi till att rapportera om framtidsinriktat utvecklingsarbete i Ljusnarsbergs kommun. Den här gången handlar det om Bergskraft som hade besök av Ljusnarsbergs Industri och Hantverksförening vars medlemmar fick en gedigen men ändå lättsam och trevlig information av projektadministratör Gunilla Pöchhacker.
Mötet inleddes med fika och lite småprat, och sen tog Gunilla till orda.
Hon redogjorde för vad Bergskraft är och hur man arbetar i olika delar av organisationen.
En förstudie till Bergskraft gjordes redan 2004 och sedan genomfördes EU-projektet Bergskraft Bergslagen 2007 – 2010. Projekt är tidsbegränsade, det ligger i sakens natur, men ur det ena springer det andra, och Bergskraft 11 – 13 tog vid.
Gunilla Pöchhacker berättade om vad arbetet handlar om rent konkret.
Trots att Bergslagen är en av Europas mineral- och metallrikaste regioner finns det i dag endast ett fåtal verksamheter där dessa resurser tas till vara. Målet för projektet Bergskraft 11-13 är att dessa resurser ska nyttjas i större utsträckning för tillväxt och därigenom ge nya arbetstillfällen.
För Ljusnarsbergs del räknar vi inte med att nya eller nygamla gruvor ska tas upp inom en nära framtid, men om och när produktionen kommer igång i t.ex Grängesberg eller Väsman, kan det medföra uppsving även här. Men det gäller inte bara ny gruvdrift, utan också slagg- och varphögarna efter tidigare verksamheter i området. De ses i dag mest som miljöproblem, men kan kanske också utgöra resurser. Här är även skolan inkopplad med ett delprojekt.
Bland annat har ca 120000 bergsbruks-relaterade dokument skannats och digitaliserats och detta arbete har till stor del utförts i samarbete med arbetsförmedlingen. Arbetskraft som annars står långt från arbetsmarknaden har här funnit intressanta och meningsfulla uppgifter. Resultaten registreras och samlas i WeBerGIS som är en sökbar databas inom många områden med bergsbruk som gemensam grund. Även gamla kartor och andra äldre dokument ingår.
Det finns många kvinnor som jobbar inom Bergsbruk och med Bergsbruksrelaterat miljöarbete, och det finns ännu fler i arbeten som är kopplade till denna bransch. Många geologer och prospekterare är kvinnor, men även inom brytning och transporter är inslaget av kvinnor betydligt större än förr.
Det kan ta tio till femton år att öppna en helt ny gruva men gå lite snabbare att återöppna en gammal fyndighet. Vid starten måste det i vilket fall som helst finnas tillgång till kompetent personal, varför utbildning är en nödvändighet.
Ovanstående är bara lite axplock ur all den information som Gunilla Pöchhacker förmedlade denna kväll, men då framställningen gjordes på ett lättsamt sätt, ibland till och med muntert, hölls åhörarnas uppmärksamhet på topp.
Den som vill veta mera om Bergskrafts arbete på olika områden, rekommenderas varmt att göra ett besök på deras utmärkta hemsida.
www.bergskraft.se
Ljusnarsbergs Industri och Hantverksförening har för övrigt sin hemsida på
www.lihf.se
Text och foto: Björn Öringbäck
Kommentera
|
mm |
mm
|