mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Välbesökt samtalskväll

13-02-03

Torsdagskvällens samtalsafton med Bengt Ljung på biblioteket blev som vi trodde, välbesökt och många hade tydligen följt vår uppmaning att komma i tid. Redan en kvart före start fick personalen börja bära in extra stolar, och fler droppade in vartefter tills publiken uppgick till 80-talet personer.

Jeanet van Dam inledde mötet och presenterade kvällens gäst. Jeanet, som själv flyttat till Kopparberg för inte så värst många år sedan, avslöjade att hon som förberedelse googlat Bengt Ljung och förvånats över att finna så många sidor med information, där hans namn förekommer.

Så var det dags för kvällens huvudperson att ta över och berätta om sin bakgrund och sitt yrkesliv. Men det blev inte något vanligt föredrag precis, utan just vad rubriken utfäste – ett samtal med publiken.
- Jag tror att jag känner igen 90 – 95 % av er, sa han bland annat, och vände sig då och då direkt till någon personligen.

Bengts förmåga att känna igen ansikten och minnas namn var helt imponerande, särskilt för Kopparbergar'n som ibland kan se lite undrande på ansiktet i badrumsspegeln.

Den röda tråden i samtalet var dock utveckling och förändring med Bengt Ljungs egna erfarenheter i livet. Det handlade förstås en hel del om ungdomstiden, med fotboll, hockey och pingis som stora fritidsintressen, om jobbet som lantbrevbärare på 50-talet, studier på Bergskolan i Filipstad, specialelev på KTH och sen ”plötsligt” sprängkonsult på Nitro Consult!
Sen följde det ena attraktiva jobbet efter det andra, nationellt och internationellt, och hur allt detta kunde hända förklarade Bengt på följande sätt: Tillfälligheter, människor, händelser, tur, nyfikenhet, mod, håll dina löften, ärlighet och massor av djävlar anamma!

Publiken var hela tiden med på noterna, och fick både ta del av allvarliga funderingar kring gruvdriften i Bergslagen och dråpliga annekdoter och minnen.
Samtalskvällarna, som arrangeras i samarbete med ABF, är ett utmärkt sätt att presentera Ljusnarsbergs kommuns ambassadörer för dess invånare. Först ut var Uno Hedin och nu alltså Bengt Ljung. Vi ser med spänning fram emot nästa.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm