mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Opera på Skäret

13-02-27
Ljusnarsbergs kommun må vara en av Sveriges mindre, men har flera starka varumärken som gjort kommunen, och i synnerhet ortsnamnet Kopparberg, känt över hela världen.
Ett av dessa är utan tvekan Opera på Skäret, som i år firar tioårsjubileum. I samband med jubileumsåret kommer Kopparbergar'n, själv knappt ettåring, att ägna särskild uppmärksamhet åt vad som händer i gamla industrilokalerna på Skäret.
Vi tar i dag ett avstamp i detta arbete i och med att vi här rapporterar från pressmötet på Örebro Slott den 26 februari, samma dag som biljettförsäljningen börjar.

Till pressmötet kom Tvärsnytt, ett antal representanter från olika tidningar, och så vi två från Kopparbergar'n. 

Efter välkomstfika med hembakta(!) bullar, hälsade vår landshövding, Rose-Marie Frebran, välkommen och höll ett kort anförande, där hon bland annat uttryckte sin glädje över att Opera på Skäret finns i just Örebro Län.



Sten Niclasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret, tog över och berättade lite om vad musikälskare har att se fram emot.
När Opera på Skäret tioårsjubilerar är det med den starkaste grupp av sångare som någonsin framträtt i operahuset i Bergslagen, konstaterade han. Storstjärnor från tidigare uppsättningar kommer tillbaka och nya spännande namn gör sin Opera på Skäret-debut.
Fyra superstjärnor är hittills klara för två stora jubileumskonserter ochi ”Barberaren från Sevilla sjunger både etablerade internationella solister och en rad fantastiskt skickliga, kommande storstjärnor.
Jubileumsåret blir ett operaår, konstaterade länsmusikens Sverker Gawell, och framhöll vilken hög kvalitet som orkestern har.

Även Regissören, Alexander Niclasson tog till orda och gav sitt beröm till hela produktionsteamet för ett fint samarbete.
- Figaros bröllop blir en traditionell uppsättning förklarade han. Det blir två lag av sångare. Två platser är fortfarande vakanta, men även de är snart besatta.

Programmet för jubileumsåret står nu klart och inleds redan den 9 mars med den första i en serie konserter. Romanssångaren Olle Persson och pianisten Mats Jansson framträder då. De följande konserterna är den 23 mars samt 13 april.
Sommarfestivalen inleds i slutet av juni med en serie konserter, operapubkvällar och i augusti blir det inte mindre än elva föreställningar av operan Barberaren i Sevilla.
Hela programmet kan förstås hittas på Opera på Skärets egen hemsida www.operapaskaret.se men vi kommer även att hålla aktuell information på Kopparbergar'n.



Så var det dags att presentera ett par av artisterna. Först ut var Gosha Abuladze från Georgien, som gav oss ett smakprov på hur hans ”Figaro” ter sig med röst mimik och gester.

Liine Carlsson gör Rosinas roll och hon lät oss ta del av stora arian i första akten.
Kopparbergar'n återkommer senare med utförligare presentationer av både dessa och andra rollinnehavare samt om övrigt som händer vid Skäret.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm