mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Vingar

13-02-21
Kopparbergar'n har tittat lite på de sportlovsaktiviteter som erbjuds våra barn i Ljusnarsberg. En av dessa aktiviteter handlar om modellflyg, och eftersom undertecknad själv i ungdomen var mycket intresserad av modellplan, styrs stegen mot Ljusnarshallen, där evenemanget äger rum.

 

I hallen är det redan full verksamhet när Kopparbergar'n anländer dit, och flera intresserade infinner sig efter hand. Som mest är det ett tiotal barn, både flickor och pojkar, där samtidigt, och de flesta har också någon förälder med sig. Där finns också instruktörerna Erik och Mats som hjälper alla till rätta.

En liten nostalgivåg sköljer över Kopparbergar'n vid åsynen av flygplanen. Vid första blick verkar de se ut exakt som på bilderna i katalogen från Hobbyförlaget i Borås 1954-55! Stavmodeller kallades de enklaste, som i stort sett bestod av en pinne, några tunna flak av balsaträ, en rejäl gummisnodd och ett par mindre samt pianotråd och hjul för landningsstället. Det senare var nödvändigt för att inte den ömtåliga propellern skulle skadas då planet tog mark.

Dagens modeller är faktiskt också byggda på en pinne, men vingar och stjärtparti betår av en superlätt och vridstyv plast. Propellern är gjord av en annan sorts plast, som tål lite smällar utan att gå sönder, så något landningsställ behövs inte. Och motorn är, nu som då, ett gummiband som tvinnas runt ett par hundra varv inför en flygning.

Erik och Mats har med sig ett antal modeller som deltagarna kan få köpa. De är lätta att sätta ihop och flyger bra. Dessutom verkar de vara väldigt stryktåliga. Ett plan drabbas av motorstopp och faller rakt ner i golvet, men det enda som "går sönder" är att en gummisnodd lossnar!

Priserna varierar från 60 kronor för det minsta planet upp till 150 för det dyraste, medan priserna i katalogen från 1954 – 55 varierade mellan 2:25 och 3:50 vilket var ungefär samma som för en biobiljett!

Planen glider lugnt runt i en cirkel och håller sig i luften upp till en minut, medan barnen följer dem med blicken nerifrån golvet. Närvarande föräldrar anlitas då och då för att "veva upp motorn" åt någon, men de flesta fixar det på egen hand.

Ett par av barnen har tagit med sig egna plan hemifrån. Sebastian Bergsten provar sin fjärrstyrda helikopter 

och Gustav Sandström flyger sitt brandgula "sportplan" i en egen del av salen, för att inte störa de andra.

Eftersom barnen är så duktiga att klara sig själva, dessutom helt utan kiv och bråk, hinner vi också prata lite med ledarna, som båda kommer från Lindesberg.

- Det är roligt att det är så många här, säger Mats. I måndags var vi i Lindesberg och då kom det bara två stycken.

- Modellflyg var stort i mitten på nittohundratalet, säger Erik. Men det finns så mycket annat nu för tiden. Det fanns en modellflygklubb i Lindesberg förr, men den är nedlagd.

- Modellflyget utvecklades delvis till att bli en riktigt dyr hobby med stora plan och avancerad utrustning, men vi vill visa att man kan ha roligt med modellflyg utan att det kostar skjortan, säger Mats. Och det är något visst med gummimotorplanen. De har funnits med länge och kommer nog att glädja många barn både nu och i framtiden.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm