mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Förorenat område undersöks

13-02-17
I onsdags kallades till ett informationsmöte i Tingshuset angående undersökning av Kaveltorpsområdet beträffande föroreningar sedan smältverksamheten som bedrevs där förr. Mötet var öppet för allmänheten, men tyvärr var det inte många som kom, utöver representanter för de berörda organisationerna.

Ewa-Leena Johansson(Kommunstyrelsens ordförande) och Christer Göransson (Fastighetschef) var där, liksom Ylva Hedene från länsstyrelsens miljöskyddsenhet, samt BKT, BMB och Sweco.

Bakgrunden är att Ljusnarsbergs kommun, via länsstyrelsen, fått en miljon kronor till en fullskalig studie av kaveltorpsområdet, som anses vara ett av de kraftigast förorenade områdena i Örebro län. Föroreningarna härrör från äldre industriell verksamhet med bland annat smältverk, och det är i första hand höga halter av metaller i marken som är problemet. Bly, koppar, zink och cadmium är värst. Området är klassat som en etta på en fyrgradig skala, och tllhör alltså de mest angelägna för någon form av åtgärder i länet.

 Ylva Hedene från SWECO redogjorde för vad som kommer att hända.
I ett tidigare skede har en förstudie utförts och redan nu i februari - mars ska provtagningsomgång 1 genomföras. Den följs av en andra omgång i maj, och i november – december ska resultaten vara klara. Det kommer då att kallas till ett nytt informationsmöte.

Provtagningen kommer att utföras som bilden nedan visar.

Det är Sweco som gör huvudstudien, medan BKT utför den praktiska delen. Från alla håll påpekas att man gärna svarar på frågor, även från enskilda personer, och man tar också gärna emot information som kan vara adekvat i samband med undersökningen.

Här följer några kontaktvägar:

Vilka åtgärder som kan bli aktuella efter undersökningarna vet man inte än, det beror helt på resultatet.

Text och foto: Björn Öringbäck

Jens Råberg
Miljökontoret
Bergslagens Miljö- och Byggförvaltning

Tack så jättemycket för artikeln! Detta är jättebra information för de som inte var på mötet!

 

Kommentera

 

mm mm