mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Guldrush!

13-02-02

Ett trettiotal föreningar som är verksamma i Ljusnarsberg var inbjudna till ett möte i Tingshuset i onsdags kväll med information kring "Guldrush". Detta är namnet på ett årligen återkommande arrangemang, samma vecka som Stenmässan genomförs, med start redan i sommar.

Tomas Larsson, som är projektledare, inledde mötet och berättade att Ljusnarsbergs kommun äger projektet och att Regionförbundet utlovat upp till en miljon kronor till det förberedande arbetet. Dessa pengar är dock villkorade på så sätt att förbundet skjuter till sin del endast om kommunen ställer upp med lika stor insats. Skulle det bara bli till exempel 100 000 från kommunen blir det motsvarande summa från förbundet.

Kommunen har köpt in hjälp från Hedén och Jungander i Örebro, och Therése Hedén för att samordna förberedelsearbetet.

Målet är att stärka identiteten i regionen och att utveckla besöksnäringen.

-Vi vill skapa evenemang som föder engagemang och stolthet, både lokalt och internationellt, sa Therése Hedén bland annat.

Guldrush ska ta sitt avstamp i 2013 års för-VM och SM i guldvaskning samt VM 2014 och kan ses som ett samlingsnamn för de kringaktiviteter som gör alltsammans till en stor sommarfest. Det är värt att påpeka att kommunens engagemang och ekonomiska åtagande gäller just Guldrush, med sikte på att dessa aktiviteter ska bli årligen återkommande och samla folk från när och fjärran.

Guldrush blir väl inte av marknadsdimensioner kanske, men vad det blir, är i hög grad beroende av de människor som engagerar sig i förberedelser och genomförande.

Sparbanken har utlovat sitt stöd, och Guldvaskarföreningen har "en slant över" sen SM-tävlingarna. Men det behövs naturligtvis fler sponsorer. Och det är inte bara pengar som måste fram. Det behövs också massor av funktionärer i olika sammanhang, och det är här som föreningarna kommer in. I samband med Guldrush har föreningarna stora möjligheter att marknadsföra sig själva, och på olika sätt dra in pengar till den egna verksamheten, men det behövs också frivilliga som bistår vid själva tävlingarna. Minst ett hundratal personer som är villiga att arbeta för en "lön" bestående av kontakt med många trevliga människor från många länder, fika och lunch samt en trevlig fest efteråt.

Ulla Kalander Karlsson och Ken Karlsson är naturligtvis också nyckelpersoner i sammanhanget. Deras stora erfarenheter av VM-tävlingar och andra guldvaskaraktiviteter runt om i världen är helt ovärderliga i sammanhanget. Båda berättade livfullt om människor, händelser och platser och visade ett litet bildspel, som gav de närvarande en uppfattning om storleken av ett guldvaskar-VM, och om den festliga stämning som råder.

Under kvällen delades det också ut en liten beskrivning av de arbetsuppgifter som det behövs frivilliga funktionärer till, och där fanns också möjligheter att anmäla sin förenings intresse för vissa arbetsuppgifter.

Ulla Kalander Karlsson berättade också att många enskilda personer hört av sig och frågat om inte de också kan få vara med, och självkart är det så. Det kommer snart ett andra Guldrushmöte och det vänder sig direkt till allmänheten. Tid och plats är ännu inte bestämda, så håll utkik i Kopparbergar'n för mera information.

Ska Kopparberg för en vecka förvandlas till ett Klondyke med aktiviteter för alla åldrar, mat och dryck och festival på Malmtorget? Dansbana på torget, pokerturnering (laglig), armbrytning, pub crawl mm?

Ligger Ljusnarsberg tillräckligt långt från "gnällbältet" för att vi ska kunna stoppa undan "det går aldrig"- frasen och i stället kavla upp ärmarna och ge oss i kast med ett arbete som definitivt kommer att sätta avtryck på många håll i världen?

Följ det fortsatta förberedelsearbetet i Kopparbergar'n!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm