mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Att tävla i foto

13-02-09

Ställdalens Fotoklubb är väl vid det här laget ett välkänt begrepp, inte bara i hemtrakten utan runt om i Sverige och även i andra länder. En av anledningarna är de tävlingar som fotoklubbar brukar ha mellan varandra. Mest utbyte sker med grannklubbar från exempelvis Hällefors och Lindesberg, men ibland har man en slags distriktsmästerskap, som i vårt fall kallas Närke Bergslagsfoto. I fjol stod Ställdalens FK som värd för tävlingen och i år är det FK Zoom från Odensbacken som är arrangör. I mars kommer resultatet av årets upplaga att tillkännages.

Andra geografiska områden har liknade tävlingar, i Värmland tex har de "Värmlandsfoto", och i år har Ställdalens FK haft hedersuppdraget att utse segraren och även rangordna de övriga bilderna i en av tävlingsklasserna som kallas monokrom. Det betyder enfärgad och är mestadels liktydigt med svartvitt, men bilder som till exempel tonats i brunt hör också dit.

Sextiofem bilder från ett tiotal klubbar deltog, så det var ett styvt jobb juryn fick bita i.

På senaste klubbmötet genomfördes också en bedömning åt FK Focus i Örebro. Den gången handlade det om digitala bilder i en etapp av deras klubbmästerskap.

Hur går det då till att tävla i foto? Vad är det som skiljer en bra bild från en dålig? Eller en ännu svårare fråga: Vad skiljer en riktigt bra bild från en ganska bra? En halvbra från en halvdålig?

Ja, det är inte så lätt, men man brukar följa vissa kriterier.

I vilken mån förmedlar bilden känslor eller stämningar till betraktaren? Bildens budskap? Hur är färgerna (eller gråtonerna) återgivna? Är bilden skarp? Är kompositionen bra? Finns det störande detaljer i bilden? Finns det djup i bilden. Hur är det med bakgrunden?

Listan skulle kunna göras mycket längre än så, men även kortare beroende på motivval och utförande.

Att bedöma bilder är att ge och ta, och smaken är ju som bekant olika. Det gäller att kunna motivera sina val, och ibland åker bilder hiss uppåt eller nedåt i resultatlistan innan den fastställs.

Varför deltar man då i fototävlingar? - Först och främst för att få oberoende kommentarer till sina bilder, få veta vad man gjort bra samt vad som kan förbättras. Och så för äran, förstås.

Självklart lär man sig också mycket genom att bedöma andra klubbars arbeten. Det är en positiv sak med juryjobbet, men så är det roligt också. Själva fotograferandet är ju annars ofta en ensamhobby, men verksamheten i klubben ger också en värdefull social samvaro.

Ställdalens Fotoklubb har för närvarande cirka 35 medlemmar, men nya välkomnas varmt. Medlemmarna träffas på Bruksgården i Ställdalen klockan 18:30 den första tisdagen i månaden. Kom gärna och prova på hur du trivs! 
Vi har årsmöte 24 feb kl.14.00

Text: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm