mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm

mm

Stenhårt i stålbranchen

13-02-12
- Det finns inga genvägar, bara stenhårt arbete, blod, svett och tårar. Så definierar Torbjörn Nilsson förutsättningarna för framgång i stålbranchen, men Som tur är, älskar Torbjörn både arbete och probemlösning.

Torbjörn Nilsson är född och uppvuxen i Ljusnarsberg. Efter gymnasiet, värnplikten och en tid utomlands började han jobba i Bandstål, ett företag som hans far startat 1983 efter att tidigare ha jobbat åt ”bruket”. Han varvade arbete med kompetenshöjande studier och tog så småningom själv över rodret på skutan.

Bandstål är ett servicecenter, som köper material från stålverken och levererar till tillverkningsindustrin. In kommer stora, breda och 12 – 15 ton tunga rullar av plåt och ut går mindre dimensioner och mängder efter kundernas behov både som rullar och som platta skivor.

Det handlar om mängder av ton som fraktas hit och bort igen, så det är synd att vi inte har ett järnvägsspår som går hit, helst ända in i fabriken, säger Torbjörn. För övrigt är läget bra, och det som kallas bruksandan är en stor tillgång. Man tror på det man gör och då trivs man. Vi har ytterst få sjukdagar bland de anställda

Friskvård är viktigt anser Torbjörn, och det är en av anledningarna till att han startade Värket. Man kan inte bara kräva att kommunen ska ordna allting. Företagen måste också satsa mer på hälsa och friskvård. Där är ungefär 400 medlemmar nu, så verksamheten där är självbärande sen i april föra året.

- Du har ju nyligen förvärvat ett annat företag också?

- Macromould, som kick i konkurs i september, ja. Det är ett supernischat och högteknologiskt företag, som tyvärr gick omkull i samband med krisen i båtbranchen nyligen. Det gäller nu att bredda kundstocken och hitta andra brancher än båtbyggeri som behöver vårt arbete.

Det kan svänga rejält i stålbranchen också, konstaterar Torbjörn. Vi ligger tidigt i råvaruflödet och är därmed känsliga för förändingar på kundsidan. Det är viktigt att inte slå sig till ro under goda år, utan då måste man arbeta med en framåtriktad försäljningsprocess. 

Goda säljare är också nödvändiga och när det gäller teknisk försäljning är det ofta bra att ha egna erfarenheter från arbetet ”på golvet”.
I sämre tider får man städa bolaget, amortera bort lån och övervintra, säger Torbjörn. ”Man får sätta på sig hjälmen, gå ner i gruvan och skotta.”
År 2009 förvärvades Ljunarsbergs Industrifastigheter AB, som senare bytt namn till Sebbot Fastighets AB. I dagsläget finns 19 anställda, varav 1,5 på Värket, 3 på Macromould och 14 på Bandstål.

Förutom ovan uppräknade företag äger Torbjörn Nilsson också en jordbruksfastighet, och sitter i flera styrelser, bland annat bankens.

- Hinner du med något annat än arbete? undrar vi.

- Arbete, och särskilt problemlösning, är det roligaste jag vet, svarar Torbjörn, men jag har också en underbar familj, med tre barn. För övrigt åker jag skidor, utför, och jagar lite. Jag tränar två, till tre gånger i veckan, för jag är övertygad om att man gör ett bättre jobb, både fysiskt och mentalt om man håller sig i trim.

- Vad tror du om Ljusnarsbergs framtid, undrar vi till sist.

- Det verkar finnas en framtidstro på en positiv utveckling, och det finns mycket kraft och energi. Kommunen gör ett bra jobb och lyckas upprätthålla bra verksamhet med små medel. De rättar mun efter matsäcken och har därför inte behövt ta till skattehöjningar.

Därmed tackar vi Torbjörn Nilsson för samtalet och låter honom återgå till det han älskar – sitt arbete!

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

 

mm mm