mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

En vädjan för barnen

13-12-10

I dag, tisdag, kommer de första syriska flyktingarna till Ställdalen och många av dem är barn.
De kommer, för att de flytt från inbördeskrigets helvete i hemlandet. De är människor som du och jag, men deras trygghet och tillvaro har slagits i spillror. De har flytt till Jordanien eller något annat grannland, där de oftast hamnat i tältläger stora som städer.



Bild från UNHCR

De har inte tagit sig hit till Sverige som lycksökare, utan de har kommit hit för att vi har ett avtal med FN om att årligen ta emot cirka 2000 personer, som valts ut för att de har det allra svårast.
En del kommer som familjer, andra kommer som delar av det som en gång var en familj. Nästan alla har förlorat en eller flera anhöriga i kriget.


Bild från SVT

Enligt flyktingavtalet med FN måste Sverige ta emot sin del, sin kvot, av de hundratusentals som är på flykt. Det är därför de kallas kvotflyktingar. Det är migrationsverkets jobb att placera flyktingarna, tillfälligt såväl som på längre sikt. Några av dem kommer till oss i Ljusnarsbergs kommun för en tid. Det är både barn och vuxna, många av dem är yngre kvinnor. Totalt handlar det om drygt 60 personer.

Det är lätt att bli känslosam inför dessa människors situation, men låt oss fortsätta att hålla oss till fakta. De här människorna som kommer hit som flyktingar, kommer i stort sett totalt utblottade. De har förlorat allt. Och de kommer till Sverige mitt i vintern!



På ett offentligt möte på hotellet i Ställdalen på måndagsförmiddagen redogjorde Jimmy Hoppe för hur flyktingarna ska bo och visade deltagarna runt. Alla lokaler står ljusa och nyrenoverade, utrustade för olika behov.



En del rum ser ut som vilket hotellrum som helst, med eller utan extrabädd, medan större familjer förfogar över en hel lägenhet. 

Toalett- och duschrum är fräscha, och till lägenheterna hör dessutom köksutrustning, men utan spis.
Hoppe berättade att flyktingarna inte ska sköta egna hushåll, utan äta hotellets mat. I början blir det fråga om catering, men sedan ska maten lagas på plats.



Det är migrationsverket, som via våra skattepengar, ska sörja för flyktingarnas behov, men utbetalning av pengar brukar ta sin tid, och Hoppe oroar sig, framför allt för barnen, men även för de vuxna, när det gäller varma kläder och skor för den första tiden i flyktingarnas nya hemland.

Därför vädjar han till Ställdalsborna och andra att göra en insats för de nyanlända genom att skänka vinterkläder och dito skor i alla storlekar, samt leksaker för inne- och utomhusbruk och annat som kan skänka glädje och sysselsättning åt de nyanlända.

Mottagning sker vid hotellet på lördag vid 10 – tiden.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentar

Maggie
Blir glad när jag ser era positiva, mänskliga artiklar. Hoppas att det får våra kommuinvånare att förstå.

Wera Pöchhacker
Jättebra artikel med korrekt information som gick direkt in i hjärtat. Har plockat ihop kläder, mjukisdjur etc och samtidigt fått ordning i skåp och lådor. Känns bra att kunna göra en insats på hemmaplan. Uppmanar alla läsare att göra detsamma.

 

Kommentera

mm mm