mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Nobelmiddag på Solgården

13-12-15

Samma kväll som den ”riktiga” nobelmiddagen avnjöts i Stadshuset med pompa och ståt, med glitter och glans, med kunglig närvaro och världens främsta snillen, fick de gamla på Solgården sin egen nobelfest.
Utan tvekan är nobelprisvinnarna värda sina mångmiljonbelopp, och ingen skugga må falla över de bankettdeltagare som fått förmånen att synas i snillenas närhet, men andra media får sköta rapporteringen från det kalaset.
I Kopparbergar'n vill vi i stället, med glädje och beundran berätta om festen på Solgården denna vinterkväll.

Eva Palm, som är enhetschef på Solgården tog emot oss och berättade om bakgrunden till festen.

- Det hela startade på ett personalfika för flera månader sedan, berättade Eva. Man pratade om att göra något lite extra för de gamla, och bland andra förslag förde Linda och Birgit fram tanken på en nobelfest. Efter lite funderande insåg vi att det nog faktiskt skulle vara möjligt att genomföra, och här är vi nu i dag.

Vid dörren stod personalen, klädda som servitriser, beredda med champagnen (alkoholfri cider) och handduk över armen för att servera fördrinken.



I matsalen är det dukat långbord och de gamla sitter redan på sina platser. Precis som ”på riktigt” finns små namnskyltar på bordet vid vars och ens plats. En del behöver sitta i rullstol, men också för dem finns det plats
Många hade klätt sig extra fint och en dam bar till och med hatt!



Sedan följer en förrätt bestående av räktoast, en varmrätt av varmrökt lax med pommes duchesse dillmajonäs och romsås och därefter en dessert av jordgubbsmousse med hallon och grädde!
Till sist blir det kaffe och after eight. All mat är tillagat på plats i Solgårdens kök.



Rätterna är anpassade för allas behov. En del vill ha en liten portion, andra större. Någon har svårt att hantera besticken och behöver äta med sked, men klarar sig själv. Några behöver lite hjälp, och det får de. 
Vacker musik strömmar mjukt från stereon. Det lyser från ljusen på borden och det lyser från adventstjärnorna i fönstren. 

- Det är inget pris vi delar ut i kväll, säger Eva Palm. Vi ville bara göra något fint för våra gäster.

Ett fint jobb har ni verkligen gjort, alla ni som varit involverade i förberedelser och genomförande av nobelfesten på Solgården. Ni gjorde hela festen till en hyllning till de människor som en gång byggde upp Sverige, de människor som genom sitt arbete och de skatter de betalade lade grunden till den välfärd som vi har idag.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentar

Elsa Jansson
Jag har för ett antal år sedan tillhört personalen på Solgårdgen och tycker det var mycket fint med denna fest.
Hoppas det blir fler fester för de gamla. Ett stort tack för ert arbete.

Leif
STORT  tack till dom som kom på den alldeles förträffliga  festen för de äldre Dom gamla är absolut värda den uppmärksamheten för det är inte så ofta dom kommer i centrum Hoppas dom kommer i åtanke fler gånger Bra jobbat!

MF
Ett helt underbart initiativ av personalen. Hoppas fler härmar efter.

 

Kommentera

mm mm