mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Friskola – som den var tänkt att vara

13-12-02

Löa Friskola firar 20 årsjubileum i år. Det betyder att den startades redan innan friskolebegreppet fick tankarna att gå till riskkapitalbolag, stordrift och vinstintressen. Den gula huvudbyggnaden har dock varit byns skola sedan långt bak i förra århundradet. 

Kopparbergar'n har gjort ett besök för att se hur det ser ut där i dag.
Vi stämde träff med med skolans rektor, Richard Linder och han visade oss runt i lokalerna som byggts om, byggts till och anpassats genom åren.

- Utvecklingen har skett i lagom takt, säger Rickard.

Vi startar vår vandring i den fräscha matsalen och tillagningsköket som stod färdigt 2007.
De drygt 100 skolbarnen äter lunch här, medan förskolebarnen får maten till bygnaden där de har sina avdelningar.

- Det finns tre avdelningar med omkring 15 barn i förskolan, förklarar Rickard. Två för de yngre barnen (1 -3 år) och en för 4 – 5-åringarna.



Förskoleavdelningarna är inrymda i före detta pensionärsbostäder, som ligger alldeles intill den ursprungliga skolbyggnaden.

Även här är lokalerna ljusa, fräscha och fina och det råder en lugn och harmonisk stämning, där alla ser ut att hitta något att sysselsätta sig med, tillsammans med en kamrat eller alldeles på egen hand.



Skolbarnen får huvuddelen av sin undervisning i den ursprungliga skolbyggnaden, renoverad och anpassad för modern pedagogik. 
Redan innanför entredörren förstår vi att här är man noga med att bevara den fina miljön. Uteskorna står prydligt uppställda i sina hyllor.



Vi tittar in hos en tvåa som kombinerar fruktstunden med matematik. Det är ett par elever frånvarande i dag, men även med alla pålatser fyllda, ser det inte trångt ut. Den genomsnittliga klasstorleken ligger på cirka 15 elever.

Träslöjdslokalen är inrymd i en egen liten röd byggnad på sidan av skolgården, men för idrottstimmar inomhus måste man ta sig till Bygdegården, som totalrenoverades och byggdes till för ett antal år sedan. På så sätt fick såväl skolans barn som bygdens invånare i övrigt en välutrustad hall för motion och idrott.

- Varifrån kommer skolans barn, undrar vi.

- Från hela området häromkring, säger Rickard. Storå, Guldsmedshyttan, Stråssa, Ramsberg, Ljusnarsberg, till och med uppifrån Ställdalen. Och så från Löa förstås, men de flesta är ”utifrån”. Vi har fyra bussar som hämtar och skjutsar hem barnen morgon och kväll.
Skolans storlek är alldeles lagom i dag. Vi har ingen kö till skolklasserna, men ett par tre stycken väntar på plats i förskolan.

- Har ni någon särskild profil, undrar vi.

- Vi satsar på kunskap i en frisk miljö, svarar Rickard. IT, natur och kultur är också viktiga. Vi har en bra organisation och ambitiös personal som sätter eleverna främst. Det ska gå bra för dem i skolan.



Vi har också pratat med en av skolans äldre elever, Benjamin, som går i sexan. Han trivs utmärkt i skolan och på vår fråga om vad han tycker är allra bäst, svarar han ”Lektionerna”.

Engelska är ett av Benjamins favoritämnen. Han ger också beröm åt personalen, som alltid ställer upp. 

- Det känns tryggt att gå på en mindre skola, säger Benjamin. Man känner alla, både personal och elever och alla vet vem jag är.

Text och foto: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm