mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Kvotflyktingar till Ställdalen

13-12-08
Redan nu på tisdag anländer den första gruppen kvotflyktingar till hotellet i Ställdalen och flera grupper följer under veckan. Tillsammans handlar det om cirka sextio personer som efter förfrågan från Migrationsverket placeras där för en korttidsvistelse.
Kopparbergar'n har varit i kontakt med Jimmy Hoppe, som bekräftar att så är fallet.
Hoppe har tidigare deklarerat att han inte ska upplåta hotellet för flera asyslsökande, men hur går det ihop med den nu förestående beläggningen?
Det här är inga vanliga asylsökande utan det är kvotflyktingar, som handplockats på plats av UNHC. De behöver en akutplacering en kortare period, säger Hoppe. Det gäller människor från Syrien som i dag lever under extremt svåra förhållanden och många av dem kommer helt utblottade.

Faktaruta

Kvotflyktingar är de flyktingar som FN:s flyktingorgan UNHCR beviljat flyktingstatus och som kommer till Sverige från något av FN:s flyktingläger. Den svenska Regeringen bestämmer kvoten, som brukar vara mellan 1 400 och 1 900 personer per år. 350 av dessa reserveras normalt för akuta fall.

Om UNHCR

UNHCR har fått i uppdrag av FN att leda och samordna de internationella insatserna till skydd av flyktingar världen över. UNHCR:s främsta uppgift är att slå vakt om flyktingars rättigheter, välbefinnande, rätten till asyl och en trygg fristad.

- Boendet på hotellet handlar om en kortare tid, säger Hoppe. Det kan gälla en till fyra månader, men de skall så snart som möjligt placeras ut i sina nya hemkommuner runt om i Sverige.
De här människorna kommer från en oerhört utsatt position, och det de behöver allra mest, är att få känna sig omtyckta. Framför allt är alla krigströtta och behöver komma till ro. Men de behöver också de mest elementära saker, som varma kläder och skor. Flyktingarna som kommer är av båda könen och främst familjer. Det är en hel del barn i den här gruppen också. Det är barn, som kommer i plasttofflor och T-shirt, och de saknar allt vad leksaker, gosedjur och andra egna ägodelar heter. Kanske finns det saker, som vi Ljusnarsbergare kan bidra med?

Nu på måndag kallar Hoppe till ett möte i Ställdalen för att informera och gemensamt fundera över hur vi kan hjälpa dessa människor. Mötet blir klockan 11 och det bjuds på fika. Det blir också tillfälle att se hur hotellet ser ut nu efter rusten och hur flyktingarna kommer att bo.
- Alla är varmt välkomna, säger Hoppe.

Direkt efter ankomsten måste de ha det allra nödvändigaste, men sedan behöver de bo in sig några dagar och landa i sin nya situation.

Därefter tänker Hoppe att bjuda nykomlingarna och ortsbor på en julfest då barnen förhoppningsvis får träffa jämnåriga och få en stund tillsammans och kanske kommer några av de vuxna att berätta och visa bilder och film om livet före flykten.
Följ utvecklingen i Kopparbergar'n de närmaste dagarna!

Text: Björn Öringbäck

Kommentera

mm mm