mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Kloten – vacker natur och en rik historia

13-12-13

Föreningen Industrilandskap i Bergslagen har lagom till jul kommit ut med en ny årsskrift med titeln ”Kloten – vacker natur och en rik historia”. Skriften berättar om en intressant industrihistoria i vår närhet. Från att på 1600-talet ha bestått av en masugn och en hammarsmedja utvecklades Kloten till att på 1860-talet bli en stor bruksrörelse. Det engelska konsortium som byggde Frövi-Ludvika järnväg förvärvade sedan hela Klotenverkens egendomar år 1872 bestående av hyttor och hammarsmedjor men också stora skogsområden, kvarnar, sågar, gruvor och gruvandelar.
Efter köpet av Klotenverken väcktes frågan om en järnvägsförbindelse mellan Kloten och Bånghammar. Tanken var att rationalisera transporterna av malm, tackjärn och trävaror. Den 22 km långa banan byggdes av Gustaf Dalström, gift med Kata Dalström, och det första loket kunde rulla in på Klotens station julafton 1875. Vi får i skriften läsa om planeringen och genomförandet av denna speciella järnväg. 
Klotenverken ombildades sedan 1876 till Klotens AB med C.F. Liljevalch som verkställande direktör. Under de kommande åren började man att köpa upp gruvor och gruvandelar framför allt i Grängesbergsfältet. År 1896 bildades Trafikaktiebolaget Grängesberg-Oxelösund förkortat TGO. Bolaget övertog rollen som styrande över Klotens AB, gruvrörelsen samt tre järnvägsbolag. Klotenbolagets skogsegendomar såldes till Domänverket år 1900. Hyttan i Kloten blåstes ner 1910.
I skriften får vi också läsa om trävaruhanteringen i Kloten och vid Lilla Kroktjärn. Vad var Klotens hage för något? Transportlederna från Grängesberg och Björnberget och båttrafiken på Långvattnet beskrivs ingående. Tågtrafiken på Bånghammar-Klotens järnväg har sitt eget kapitel. Domänstyrelsen, Skogsskolan och Hedströmmens flottled är andra intressanta ämnen.
Författare till skriften är den i Bergslagens industrihistoria mycket kunnige Lars Hagström, tidigare museiintendent vid Linde museum. Ett stort antal gamla bilder och kartor illustrerar texten och ger liv åt berättelserna. Skriften är på 36 sidor i A4 format.
Årsskriften finns nu till försäljning hos Swärdska Huset i Kopparberg till en kostnad.

Text och foto: Håkan Mossberg

 

Kommentera

mm mm