mmm

 

mm

HEM

Kalender
Händelser i vårt område

Gästbok!

 
mmm  

Upplysningsarbete och fest med Hjärtlung

13-12-04

Ljusnarsbergs HjärtLung-förening har alltid någonting på gång och helt nyligen fyllde man en eftermiddag med aktiviteter i Församlingshemmet.
Redan klockan tre drog Catarina Westman igång med information om KOL.
KOL är ju som bekant en sjukdom som drabbar allt fler och det är viktigt att känna till de symptom som röjer den på ett tidigt stadium.
Catarina demonstrerade skillnaden mellan en sjuk och en frisk lunga och beskrev hur sjukdomen utvecklar sig. Vad är det som händer, och vad kan man göra?

Hon tog också upp det viktiga sambandet mellan intaget av födoämnen och den energimängd som den KOL-sjuke behöver.
Tyvärr kom det inte så många besökare, men Catarina hoppas på många fler nästa gång, efter nyår, då föreningen också får besök av läkaren Synnöve Bergertz och hela KOL-teamet från Lindesberg.

Samma kväll körde Hjärtlung ett möte med hjärtstartaren i centrum, Också det mötet hölls i församlingshemmet, dit även representanter för de sponsrande föreningarna var inbjudna för att få mera kunskap om hjärt-lung-räddning. Det gavs tillfälle att träna HLR enligt metoden med inblåsningar och hjärtstimulering, men deltagarna fick också känna på hjärtstartaren och lyssna till de instruktioner som den ger vid behov. Allt för att flera ska kunna vara beredda att rycka in om någon råkar ut för hjärtstopp.



Men som rubriken säger, handlar det inte bara om arbete och upplysning. Här om dagen intog också ett tiotal medlemmar från Ljusnarsberg ett julbord på Nora Stadshotell tillsammans med kamraterna från Lindesbergs och Noras avdelningar.

Maten var riklig och god och för underhållningen svarade Jorma Ehnvik.

Han spelade idel gamla ”godingar” och det lockade upp några att ta sig en svängom och skaka ner maten.

Text: Inger Aftonljus
Foto: Björn Öringbäck

 

Kommentera

mm mm